90 napos diéta
Cikkek Diéták

90 napos diéta: Fogyj tartósan a szétválasztás erejével!

A 90 napos diéta egy hatékony fogyókúrás módszer, melynek alapja az élelmiszerek szétválasztása. Ez azt jelenti, hogy a nap folyamán jobbára csak egyféle makrotápanyag fogyasztására koncentrálunk, így az emésztőrendszerünk könnyebben tudja feldolgozni az ételt, ami energikusabbá tesz. Vannak még további trükkjei is a 90 napos diétának, lásd alább!

Minden fogyókúrás diéta mechanizmusa a kalóriadeficiten alapul, csak az a kérdés, hogy a kalóriadeficitet milyen módon, és mennyire könnyen vagy nehezen tudjuk heteken-hónapokon át fenntartani. 

A 90 napos diéta egy könnyen követhető keretet ad, amelynél minden nap könnyedén benne lehet maradni a szükséges kalóriatartományban anélkül, hogy a kalóriákat számolgatnánk.

A 90 napos diéta menete

A 90 napos diétának van egy aranyszabálya, ami minden napra vonatozik: délig csak gyümölcsöt vagy maximum gyümölcslét fogyassz! 

(Reggeli tea, kávé természetesen mehetnek, illetve kávézni, teázni egész nap szabad.) 

Ez régen tudománytalannak tűnt, aztán azóta bebizonyosodott, hogy a napon belüli böjtölés nemcsak, hogy segít fogyni, de fiatalon is tart. Bármennyi gyümölcsöt lehet enni ebben a diétában, és egy idő után végül is azt fogod érezni, hogy nem akarsz gyümölcsöt enni nyakló nélkül :).

Ezen túl a 90 napos diéta 4 napos ciklusokból áll, melyek a következők:

Fehérjenap: Ezen a napon fehérjetartalmú ételeket fogyaszthatunk, mint a hús, hal, tojás, tejtermékek, hüvelyesek és zöldségek. Ezen a napon hanyagoljuk a magas szénhidráttartalmú ételeket, mint amilyenek például a húsok mellé fogyasztott köretek. Minimális szénhidrát természetesen mehet, de akkor érdemes pici burgonyával tervezni – elvégre nem cél az, hogy rosszul legyél a nehezen emészthető fehérjéktől, és leessen a vércukrod annyira, hogy kóvályogjon a fejed…

Keményítőnap: Ezen a napon úgynevezett keményítő tartalmú ételeket fogyaszthatunk, mint a burgonya (édesburgonya is), rizs, és a zöldségek szinte teljes tárháza. Sokan ilyenkor fogyasztanak gombát is, ami egyébként ötletes a hús hiányának kompenzálásra. Más néven ezt zöldség napnak is lehet nevezni. Csőben sült zöldségek, főzelékek, gazdag levesek képezhetik ennek a napnak a gerincét leginkább. Lényegében a zöldségek és a rizs is szénhidrátot tartalmaznak, de ezen a napon a kifejezetten lassan felszívódó szénhidrátok kapnak szerepet.

Szénhidrátnap: Ezen a napon magas szénhidráttartalmú – sőt, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó – ételeket fogyaszthatunk, mint a péksütemények, kenyér, zsemle, tésztafélék, sőt, akár még a cukrász sütemények is! 

A 90 napos diéta korai változataiban ezen a napon mindenképp javasolt volt csokoládét enni, és kapaszkodj meg: vacsorára! Ez még most is működhet! Szerintünk érdemes ezen a napon az édességeket is bevonni az étkezésbe, így a többi napon nem érzünk majd sóvárgást. Régen botorságnak tartották a szakemberek ezt a szénhidrát napot, de azóta kutatások bebizonyították, hogy diétában az időszakosan, tervezetten, sőt, szisztematikusan fogyasztott, gyors felszívódású szénhidrát nemhogy nem akadályozza a fogyást, de egyenesen segíti a zsír lebontását (ez hormonális kérdés, és a szénhidrát löket olyan parancsot ad ki paradox módon, hogy “bontsd a zsírt!”)

Gyümölcsnap: Ezen a napon csak gyümölcsöket fogyaszthatunk. Ez egy masszív böjtölős nap végeredményben, de közben azzal az áldásos hatással, hogy a gyümölcsfogyasztással mindig kerül be annyi kalória, amennyi az aktív működésedhez szükséges, ugyanakkor az annyira kevés kalória – miközben sok rost! -, hogy a fogyás elmaradhatatlan lesz. Érdemes a mérekezést fehérjenap reggelekre időzíteni, tehát gyümölcsnap utáni reggelekre.

A ciklus 4 naponként ismétlődik, összesen 90 napon keresztül, de persze addig csinálod, amíg akarod. 90 nap alatt garantáltan eredményre fog vezetni, az persze mindenkinél egyéni, hogy mennyire lesz hatékony. Van, akinek jelez a szervezete 60-70 nap után, hogy “Köszi ennyi elég volt.”, és akkor nyilván abba lehet hagyni. 

Havonta egyszer víznap (elhagyható)

Havonta egyszer beiktathatsz egy víznapot is egy gyümölcsnap után, ami egy totális böjtölés, és ha hozzávesszük a nagyon korlátozott tápanyagbevitelű előtte lévő gyümölcsnapot is, akkor egy több, mint 48 órás böjtölés jön ki, ami a modern táplálkozástudomány szerint nagyon egészséges. Ha nem bírod mégsem a kitűzött víznapot, akkor természetesen bármikor átválthatod a víznapot fehérjenapra is (hiszen a gyümölcsnap utána az következne logikusan), tehát érdemes vele megpróbálkozni néha, maximum korrigálsz menet közben. Víznap nélkül is csodálatosan lehet fogyni ezzel a diétával.

Reggeli-ebéd-vacsora, avagy a napon belüli étkezések kérdésköre

 • A reggeli a 90 napos diétában tehát mindig gyümölcs. Nincs kivétel (bármi szokásos reggeli italodat fogyaszthatod, pl. kávét, teát, gyümölcslevet :)).
 • Ugyanez vonatkozik a tízóraira: gyümölcs, vagy gyümölcslé, esetleg nagyon kevés aszalt gyümölcs.
 • Ebéd: abszolút főétkezés, igyekezz nagyon finomat és tartalmasat enni az aznapi irányvonalaknak megfelelően!
 • Uzsonna: gyümölcs.
 • Vacsora: mindenképp vacsorázz, ne hagyd ki, mert másnap délig nagyon éhes leszel. A vacsora lehet ugyanaz, mint az ebéd, de variálhatod is, hogy ne legyen unalmas.

Nem kötelező naponta ötször enni, de lehet. Ha egyébként is ritkán eszel, akkor maradhat az a struktúra, de egyébként egy-egy alma vagy narancs tízóraira és uzsonnára arra emlékezteti a testedet, hogy nem éhező üzemmódban van, tehát nem kell tartalékolnia.

A többlet étkezések ezeken felül csakis gyümölcsből álljanak, és csak annyit egyél ezeken kívül, amik elveszik az éhségedet!

A 90 napos diéta előnyei:

 • Hatékony fogyás: A diéta során akár 10-20 kg-ot is fogyhatunk. 90 nap alatt ez óriási súlyvesztés (ennek egy része víz lesz, de ez minden fogyókúránál igaz.)
 • Tartós eredmény: A szétválasztásnak köszönhetően a fogyás tartósabb, mint más diéták esetében, de ez persze csak akkor lesz igaz, ha továbbra is észnél maradsz. Nagyon sokan megtartják a délig csak gyümölcs fogyasztás alapelvét továbbra is, ez nagyon be szokott válni mindenkinek.
 • Egészséges: A diéta sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, így hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz, továbbá bele van építve a böjtölés lehetősége is. Semmiről nem kell igazából lemondanod, csak úgy kell csoportosítanod, hogy szét legyenek választva az ételek különböző napokra.
 • Könnyen követhető: A diéta egyszerű és könnyen követhető, nem igényel bonyolult étrendi tervet, hiszen csak a szénhidrát, fehérje, zöldségek, tejtermék és gyümölcsök viszonyrendszerében kell kicsit tudatosabbnak lenni.
 • Csökkentheti a vérnyomást: a szénhidrát nap kivételével – de akár még arra is igaz lehet, ha valaki nagyon odafigyel – relatíve alacsonyan tartható a vércukorszint, továbbá kiürül egy csomó felesleges víz, így a vérnyomás lesz az első, ami normalizálódik már néhány nap alatt. Ez alacsony vérnyomásúaknak nem annyira jó hír (nekik akár a gyümölcsnapon is pici sós étel, mondjuk sózott paradicsom vagy könnyű saláta jó ötlet lehet.) Akik magas vérnyomásukra gyógyszert szednek, azok vegyék figyelembe – és beszéljék meg orvosukkal! -, hogy várhatóan ez a diéta csökkenteni fogja a vérnyomást. 

A 90 napos diéta hátrányai:

 • Monoton lehet: A diéta során 4 naponként ugyanolyan jellegű ételeket fogyasztjuk, ami monotonná válhat.
 • Pont mást ennél, mint amit aznap lehet: Az önuralom nagy kincs, szükséged lesz rá majd néhányszor.
 • Nem mindenkinek való: A diéta nem ajánlott terhes és szoptató nőknek, cukorbetegeknek. Illetve nyilván ésszel és esetleg orvosi, dietetikusi segítséggel a cukorbetegek is alkalmazhatják felügyelt keretek között. Vegánok nem igazán tudnak mit kezdeni például a kifejezetten fehérje nappal, pedig arra nagy szükség van.
 • Nehéz lehet betartani: Mint minden diéta, ez is egy előírt szabályrendszert követ, ami időnként nehezen betartható lehet. Ne arra koncentrálj, hogy mi lesz 90 nap múlva, hanem arra, hogy mi lesz ma és holnap és két nap múlva. Aztán úgy eltelnek a napok, mint a huzat! A kilók meg hopp, eltűnnek.

Tippek a 90 napos diéta sikeres betartásához:

 

 • Készíts előre étrendet! Előre tervezd meg a napi étkezéseket, hogy ne kelljen azon gondolkodnod, hogy mit egyél. Ha előtte való nap megvan a terv, hogy mi lesz másnap a menetrend, akkor minimális az esélye a bűnbe esésnek.
 • Főzz otthon! Az otthon főzött ételek egészségesebbek és olcsóbbak, mint a készételek, ráadásul jól tudsz velük előre tervezni (akár napokat is).
 • Igyál sok (nagyon sok) vizet! Az emberek többsége dehidratált állapotban létezik. A víz segít az anyagcsere felpörgetésében és az éhségérzet csökkentésében, továbbá az emésztés könnyítésében.
 • Mozogj picit többet (de nem sokkal többet a szokottnál)! A mozgás segít a fogyásban és az izomtömeg növelésében. Érdemes elővenni a súlyzókat, de ha eddig soha nem mozogtál, akkor ne vesd bele magad egyidejűleg a mozgásba is, meg a diétába is! Előbb fogyj picit, napi szinten próbálj többet sétálni, és aztán majd alakul a dolog! (A túlzott mozgás okozta stressz megakadályozhatja a fogyást is!)
 • Soha ne csüggedj! A diéta során előfordulhatnak nehézségek, és érezheted úgy, hogy “Úristen, nem bírom tovább!” “Bűnözni” szabad, csak tartsd kordában, és próbálj más napokon visszakorrigálni. Közhelynek tűnhet, de kitartás kell a sikerhez, és ha belegondolsz, hogy mindössze 90 nap alatt – aminek a végét innen már akár láthatod is – lesznek tartós eredményeid, akkor az azért egy nagyon előremutató dolog ahhoz képest, amikor belekezdesz egy diétába úgy, hogy fogalmad sincs, hogy mikor is lesz majd vége…

Egyéb, tapasztalati érdekességek a 90 napos diétáról

 • Az adagok tekintetében is segít egy kis rendet tenni a fejedben a 90 napos diéta, mert majd tapasztalni fogod, hogy például fehérje napon nagyon keveset fogsz enni, mégsem leszel éhes. 
 • Az, hogy gyümölcsöt végül is bármikor lehet fogyasztani, óriási támasz a “Jaj, de bezabálnám a hűtőt” érzés előbukkanásakor. Egész nyugodtan tárazz be befőttekből vagy konzerv, esetleg fagyasztott gyümölcsökből is, mert bármilyen formában fogyaszthatod!  Készíthetsz gyümölcslevest is, nincs előírva, hogy a gyümölcs csak nyers lehet!
 • Ha édességre vágysz és nagyon messze van még a szénhidrát nap, akkor egyrészt nagy segítség a TUDAT, hogy pl. “Két nap múlva csokit eszem tortával, juhúúú”. De ha nem bírod ki, akkor néhány kockányi (maximum 20-25 grammnyi) étcsoki fel fog dobni. 
 • Sokan számolnak be arról, hogy ez a diéta segít nekik kicsit átkonfigurálni az evéshez való viszonyukat: míg korábban minden az evés körül forgott, a 90 napos diéta hatására az evés nem örömünnepként lesz jelen a hétköznapokban, hanem energia utánpótlásként, amire végül is kitalálta az anyatermészet. Ez nagyon fontos azok számára, akik örömükben, unalmukban, bánatukban, vagy épp figyelemelterelésként is képesek enni, és ettől hízni. Ez a diéta segít visszatérni a megfelelő viszonyuláshoz az étkezések és az étkek tekintetében. Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk – ez az alapelv visszarendeződik majd a fejedben, és ez válik természetes alapvetéssé.
 • Már rögtön az első napok után mennek lefelé a kilók – a korábban rendkívül sok szénhidrátot fogyasztók esetében ennek nagy része nyilván víz lesz eleinte, de hidd el, 3-4 kiló felesleges vizet sem jó cipelni nap mint nap -, és a centik is. Súlyfeleslegtől függően az első 4-5 kilót még csak te fogod majd észlelni, de a 6. kilónál már minden ismerősöd ámulni fog, hogy “Jé, milyen sokat fogytál!” – pedig annyira sokat még nem is!
 • Rendkívül energikussá tud tenni ez a diéta összességében. Spontán megérkezik majd az igényed a több mozgásra, ahogy fogyatkoznak a centik és a kilók, mert lesz energiád aktívnak lenni, hiszen gyakorlatilag normális adagokat eszel.
 • A legnehezebb a fehérjenap egyébként, mert a fehérje sok energiát igényel az emésztésnél, miközben nem ad kellő mennyiségű cukrot a pörgéshez. De kell a fehérjenap ahhoz, hogy majd a szénhidrátnap révén “kicsapódjon” az egész diéta abban, hogy zsírt fog bontani a szervezet. A fehérje napokon egyél picit több savas gyümölcsöt, és mindig egyél lehetőség szerint savanyúságot!
 • Állandó tévhit, hogy a banán hizlal. Semmi nem hizlal, ha benne vagy a kalóriakeretben, és egyébként sem vétesz a fogyást jelentő hormonális folyamatok ellen. Gyümölcsnapon is mehet a banán is – meg bármilyen gyümölcs -, meg délelőttönként is lehet banánnal indítani a napot! A gyümölcsök lényege nem a savasságuk – még mielőtt valaki tévhiteket kezdene görgetni a fejében -, hanem a ROST tartalmuk, meg az oldott ásványi anyag tartalmuk, és pluszban még a jól hasznosuló, gyors energiát (de nem túlzott energiát) adó gyümölcscukor tartalmuk. 
 • Ha nem akarsz gyümölcsöt rágcsálni, akkor zseniális találmány a gyümölcslé! Szokták mondani diéták esetében, hogy ne fogyassz cukrozott gyümölcsleveket, mert azok fújosak. Na tessék, itt egy diéta, amiben simán ihatod a cukrozott löttyöket is, ha éppen ahhoz van hozzáférésed! Persze ez esetben is a frissen facsart – esetleg smoothie jellegű – italok a legjobbak, de ha csak bolti dobozos almalé jut, az is jobb, mint a semmi. Esetleg ügyelj arra, hogy rostos legyen az itóka!
 • Van olyan, amikor a gyümölcsre gondolástól is már görcsbe ugrik a gyomor, ez esetben a SALÁTÁK, és az úgynevezett saláta-növények a te legjobb barátaid:
 • Sós paradicsom egy kis fokhagymával, 
 • uborkaszeletek egy kis fűszerrel, 
 • fokhagymás joghurtba mártogatott paprikaszeletek… nyami!

Hogyan lehet elrontani a 90 napos diétát?

 • A napok összevissza kavarásával – hidd el, nem véletlenül vannak úgy kitalálva a dolgok és a sorrend, ahogy. 20 évvel ezelőtt még nem volt mögötte tudományos tudás, de most már van: a szétválasztás hasznos, a magas fehérjebevitel hasznos, a rostok hasznosak, de közben a szénhidrát is hasznos, ha jól ki van találva, hogy mikor visszük be és miből. Ja, és az időszakos böjtölés is brutálisan hasznos.
 • A gyümölcsnap kihagyásával – ez igazából egy böjtös nap, amivel irdatlan mennyiségű kalóriát lehet megspórolni úgy, hogy közben nem halsz éhen és sok az életerő energiád. Az emésztőrendszered ilyenkor felszabadul, ami által az immunrendszered és az úgynevezett autofágia (amikor a szükségtelen vackokat kipucolja a tested sejtszinten) is beindul. Igazából minden héten kellene egy böjtös nap… Jut eszembe, katolikusoknál ez egyébként is alap (péntekenként). Nagyon fontos, hogy a gyümölcsnap előtt szénhidrát nap van. Ez sem a véletlen műve, maradj ennél a tervnél!
 • Az adagok túlméretezésével – igazából nem szól adagokról ez a diéta, tehát annyit ehetsz, amennyi jól esik, de a túlzabálás ennél is elképzelhető, bár egyébként csak akkor, ha gyümölcsnapon is rendszeresen “bűnözöl”. Igyekezz a gyümölcsnapokon nem bűnözni, kitartani, utána óriási öröm lesz a mérlegre állni!
 • Ha nem iszol eleget – bármennyire is sokkoló, sok éhségérzet mögött igazából szomjúságérzet van. Nyilván hülyeség, mikor előre kiszámolják, hogy mittudomén, naponta 2.5-3 liter vizet kell meginnod, mert nagyon különbözőek vagyunk. De 1-2 literrel nem lehet eltengődni. A sejtjeid 70%-a víz. Be tudnak spájzolni, ha szárazságot észlelnek, de az milyen már? Te azt akarod, hogy a sejtjeid is frissek, energikusak legyenek. Igyál eleget! Ha szomjas vagy, akkor nem ittál eleget.
  Mit érdemes inni? Alapvetően vizet, de izotóniás italok is szóba jöhetnek, csak arra ügyelj, hogy az ivás maga ne vigyen be túl sok kalóriát. Természetesen a folyadékigénybe beleszámíthatod a kávét, teát, és a levest is, de lássuk be, ez csalás. Ezeken kívül még körülbelül 2 liter vizet leküldeni igencsak hasznos tud lenni, de ennél többet is lehet. (Figyeld magad, és igyekezz a szokottnál többet inni, nagyon könnyen rá fogsz szokni egyébként hosszú távon a többet ivásra.)

90 napos diéta mintaétrend, 4 napra

Első nap – Fehérjenap 


Reggeli: kávé/tea/kakaó a szokott módon (kávézni, teázni bármennyit lehet), ahogy szereted, plusz ugyebár az aranyszabály: gyümölcs. Alma, banán, narancs, mandarin, cseresznye, barack, dinnye, egzotikumok, akármi lehet. Mehet gyümölcslé vagy smoothie a gyümölcs helyett, ha például praktikusabb inni, mint enni. Mennyiség: amennyi jól esik. 

Tízórai: Ha szükséges, akkor gyümölcs. Ha nem vagy éhes (vagy nem keltél túl korán), elhagyható. 

Ebéd: Roston sült csirkemell vagy sült csirkecomb, savanyúsággal. Mennyiség: bármennyi, amennyi jól esik. Köret: NINCS.
Kérdés: Ehetek közvetlenül utána gyümölcsöt? Válasz: nem. Várd meg vele az uzsonnát!

Uzsonna: Gyümölcs.

Vacsora: Vagy ugyanaz, mint ebédre (praktikus, főleg, ha magadnak főzöl), vagy például sült virsli mustárral (kenyér nélkül), vagy sült tojás, ahogy szereted. Alternatívaként szóba jöhetnek a tejtermékek is, köztük is elsődlegesként a túró: körözött paprikával… hát az mennyei ezeken a napokon!

Mint látod, a fehérjenappal kimaxolod a fehérjebevitelt, amennyire csak lehet.

Vacsora után kicsivel, ha nagyon-nagyon nem bírod ki, hogy ne egyél, akkor természetesen ehetsz gyümölcsöt.

A lényeg, hogy ezen a napon nincs köret, nincs kenyér, van helyette savanyúság a rengeteg fehérje mellé, és persze bármikor nyúlhatsz a tápláló gyümölcsökhöz.

Második nap: keményítő nap

Reggeli: kávé/tea/kakaó a szokott módon (kávézni, teázni bármennyit lehet), ahogy szereted, plusz ugyebár az aranyszabály: gyümölcs. Alma, banán, narancs, mandarin, cseresznye, barack, dinnye, egzotikumok, akármi lehet. Mehet gyümölcslé vagy smoothie a gyümölcs helyett, ha például praktikusabb inni, mint enni. Mennyiség: amennyi jól esik. 

Tízórai: Ha szükséges, akkor gyümölcs. Ha nem vagy éhes (vagy nem keltél túl korán), elhagyható. 

Ebéd: Csőben sült zöldségek – akár rizzsel is dúsítva -, pici tejföllel a tetején. Mennyiség: bármennyi, amennyi jól esik. Egyéb köret: NINCS. Savanyúság mehet, ha kívánod.
Kérdés: ehetek utána gyümölcsöt? Válasz: nem. Várd meg vele az uzsonnát!

Uzsonna: Gyümölcs.

Vacsora: Vagy ugyanaz mint ebédre (praktikus, főleg, ha magadnak főzöl), vagy például borsófőzelék, vagy hagymás tört krumpli paradicsomszósszal, lecsó és hasonlók.

Ezen a napon sem leszel éhes, de lehet, hogy érezni fogod, hogy nincs fehérje bevitel, így például az emésztésre már nem fog annyi energiát igényelni a szervezeted, tehát valahogy könnyedebbnek fogod érezni magadat. Nagyon jól lehet lakni az ínycsiklandó zöldségfélékkel, egyél nyugodtan annyit, amennyi jól esik!

Harmadik nap: szénhidrát nap

Reggeli: kávé/tea/kakaó a szokott módon (kávézni, teázni bármennyit lehet), ahogy szereted, plusz ugyebár az aranyszabály: gyümölcs. Alma, banán, narancs, mandarin, cseresznye, barack, dinnye, egzotikumok, akármi lehet. Mehet gyümölcslé vagy smoothie a gyümölcs helyett, ha például praktikusabb inni, mint enni. Mennyiség: amennyi jól esik. 

Tízórai: Ha szükséges, akkor gyümölcs. Ha nem vagy éhes (vagy nem keltél túl korán), elhagyható. 

Ebéd: Bármilyen tészta, amit imádsz, de nem dominál benne a hús. Ilyenkor lehet enni például szendvicset is, minimális felvágottal. Ha ezen a napon ennél mondjuk kakaós csigát, akkor hajrá, bármilyen ínycsiklandozó péksütemény a barátod lehet ilyenkor.

Uzsonna: Gyümölcs.

Vacsora: Vagy ugyanaz, mint ebédre (praktikus, főleg, ha magadnak főzöl), vagy például ilyenkor jöhet a 90 napos diéta csúcspontja vacsoraként: a tortaszelet, utána egy kis Sportszelettel :), vagyis konkrétan torta, utána letömítve még egy kis csokival. (Persze ha cukorbeteg vagy, akkor ez rád nem igaz.)

A szénhidrát nap eleinte sokak kedvence, mert ilyenkor bátran és bűntudat nélkül lehet némi csokoládét enni, de az az érdekes, hogy egy idő után már nem fogod kívánni az édességet, tehát simán elfelejtődik a torta is, meg a csoki is. Én azt javaslom, hogy ne feledkezz meg róluk: egyél néha édességet (főleg, ha korábban is sokat ettél és édesszájú vagy), hogy még véletlenül se más napokon kezdj el belebolondulni a csoki utáni vágyba!

Kérdés: lehet ilyenkor azért édesítőszert használni a cukor helyett? Természetesen! Nem kell, hogy ezen a napon cukorkómába ess! Ésszel, tudod!

Negyedik nap: a gyümölcsnap

Eleinte ezt a legnehezebb tartani, de csak addig, amíg meg nem bizonyosodsz róla az utána következő reggeleken, hogy “Úristen, leesnek rólam a kilók!” – utána már könnyű lesz tartani:

Reggeli: gyümölcs

Tízórai: gyümölcs

Ebéd: gyümölcs

Uzsonna: gyümölcs

Vacsora gyümölcs

Alternatívaként természetesen szóba jöhet a gyümölcslé, ahogy már volt róla szó korábban, illetve a smoothie is. Ne éhezz! Ha éhes vagy, egyél, de persze “csak” gyümölcsöt. Igen, fogod majd érezni, hogy a gyümölccsel  ki tudnának kergetni a világból is, de attól még egyél. 

Két  külön trükk a 90 napos diéta időszakára

Aludj többet! – feküdj le korábban esténként, főleg, ha egész nap éhséget éreztél. Nagyon nehéz úgy diétázni, hogy közben mégcsak nem is alszol… (A nemalvás megakadályozza a fogyást.) Ha van rá lehetőséged, szunnyadj egyet napközben is!

Moss többször fogat! – fogorvosok imádni fognak ezért a tippért, de tény és való, hogy a szájhigiéné állapota nagyban hozzájárul az “ehetnék” érzéshez. Ha frissen mosod a fogad, akkor utána valahogy elmúlik az evés ingere. Tehát ha éhes vagy és úgy érzed, hogy örökre sutba dobod a diétát, akkor moss fogat, aztán hagyj még egy kis időt a dolgok rendeződésére! 🙂 

90 napos diéta tiltólista

Igazából nincs tiltva semmi. Sült szalonnát is ehetsz például fehérje napon, más kérdés, hogy elég fura élmény lesz kenyér nélkül… :).

A 90 napos diéta alatt – de ez igaz bármilyen diétára és a nemdiétás időszakokra is – az alkoholfogyasztást érdemes visszavenni. Az alkoholban iszonyatosan sok kalória van. Ugyanakkor régi fórumos élmények alapján emlékszem egy srácra, aki úgy fogyott vagy 40 kilót, hogy minden este a vacsorához megivott egy fél pohár sört, és utána elment és sétált 5 kilométert. 

A 90 napos diéta egy 90 napos tudatosságtúra is egyben, amibe a diéta szabályain túl még tiltások nem igazán férnek bele. A négy napot tartsd be amennyire csak tudod, ha nagyon éhes vagy, akkor egyél gyümölcsöt, és igazából ennyi.

Ami még hasznos lehet: diétanapló! Írd fel előre, hogy mikor mit tervezel enni, aztán jegyezd fel, hogy mit sikerült betartani a tervből, mennyire tértél el, mi okozott nehézséget, és legközelebb miben leszel okosabb. 

Bonyolultnak tűnik a 90 napos diéta? Nem az. Kezdj bele, tapasztald meg az előnyeit, nézz szembe a hátrányaival, csinálj végig legalább egy hónapot, és ámulni fogsz!

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük