A mézeskrémes egy tradícionális sütemény, amit mindenki szeret, viszont gluténmentesen nem egyszerű elkészíteni, mivel két sarkalatos hozzávalót – a lisztet és a búzadarát – is ki kell benne cserélni, és ez bizony kompromisszumokra késztetheti az embert. Viszont a finom eredményért megéri! És ha már ott tartunk, hogy gluténmentes, akkor lehet mindjárt laktózmentes is!
Mézeskrémes glutén és laktózmentesen hozzávalók:
A tésztához:
300 g gluténmentes liszt
1 csipet szódabikarbóna
75 g kristálycukor
50 g laktózmentes vaj
50 g méz
1 tojás
5 ek laktózmentes tej
A krémhez:
500 ml laktózmentes tej
100 g gluténmentes zabdara (zabgríz)
100 g kristálycukor
1 csipet vanília őrlemény
200 g laktózmentes vaj
A középső réteghez:
150 g (több is lehet) savanykás baracklekvár
A mázhoz:
50 g laktózmentes vaj
2 ek kristálycukor
2 ek holland kakaópor
2 ek víz
Mézeskrémes glutén és laktózmentesen elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy sütőlemezt előkészítünk.
2. A tésztához a hozzávalókat kézzel vagy robotgéppel gyors mozdulatokkal egynemű, sima tésztává gyúrjuk. Négy felé osztjuk, majd egyenként a tésztákat két sütőpapír között 19×21 centis téglalappá nyújtjuk. Az alsó sütőpapírral együtt át emeljük a sütőlemezre, majd előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A maradék 3 tésztával is ugyan így járunk el. A tésztalapok nagyon törékenyek lesznek. Óvatosan húzzuk le a sütőpapírról, és töltésig tegyük félre.
3. A krémhez a hozzávalókat a vaj kivételével lábasba mérjük, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Forrás után lejjebb vesszük a lángot, és továbbra is folyamatosan kevergetve 10 percig főzzük. A kész tejbe zabgríz tetejére folpackot simítunk, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
4. A puha vajat robotgéppel jól kihabosítjuk, majd a kihűlt zabgrízt evőkanalanként adagoljuk bele. Az így kapott krém felével megkenjük az első tésztalapot. Rátesszük a következő lapot, amit vastagon megkenünk a lekvárral. Újabb tésztalap következik, amire a krém másik felét kenjük. Befedjük az utolsó tésztalappal, és egy éjszakát hűtőben hagyjuk puhulni.
5. A mázhoz a hozzávalókat lábasban összemelegítjük (forralni nem kell), majd a sütemény tetejére öntjük és elsimítjuk. A hideg süti tetején hamar be fog sűrűsödni, de megdermedni nem fog.
6. A mézeskrémest leszélezzük, majd hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Mézeskrémes recept és elkészítés videón:
@mardzsareta Válasz @b.relaxszalon részére az életemet tönkre tette ez a sütemény 😂 de hátha jól jön valakinek a recept az ünnepek előtt 🥰 #mézeskrémes #mezeskremes #grízeskrémes #zabgríz #gluténmentes #glutenmentes #laktozmentes #laktózmentes #okosreceptek #karácsonyikészülődés #karácsonyisüti #glutenfree #lactosefree #glutenfreechristmas #christmasisalmosthere ♬ vlog, chill out, calm daily life(1370843) – SUNNY HOOD STUDIO