A hagyomány szerint, újévkor lencsét kell ennünk, így egész évben bőségben lesz részünk. Azonban nem csak ezért, hanem a lencse rengeteg jó tulajdonsága miatt is érdemes rendszeresen fogyasztanunk: segíti az anyagcserét (székrekedésre kimondottan jó hatással van), nyomelemekben gazdag, magas a folsav tartalma, ezért kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása! Ezeken kívül pedig nagyon finom is. 🙂
Lencsefőzelék, füstölt hússal hozzávalók:
500 g száraz lencse
1 fej vöröshagyma
1 ek sertészsír
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 db füstölt hús ízű kocka
250 g füstölt tarja (bármilyen füstölt hússal lehet helyettesíteni)
20 g étkezési keményítő
140 g laktózmentes tejföl
2 ek mustár
só, bors
ízlés szerint cukor
Lencsefőzelék, füstölt hússal elkészítése:
1. A lencsét válogassuk át, vegyük ki a nem oda illő szemeket, mossuk át, majd legalább 1-2 órára áztassuk be hideg vízbe.
2. Közben az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott füstölt hús, és amikor szép színt kapott, hozzáadjuk a leszűrt lencsét.
3. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, majd zúzott fokhagymával, babérlevéllel (20 perccel azután, hogy felforrt, a babérleveleket vegyük ki), füstkockával ízesítjük. Fedő alatt felforraljuk, majd mikor felforrt lejjebb vesszük a lángot, és puhára főzzük.
4. Amikor a lencse és a hús megpuhult, a tejfölt a keményítővel, és egy merőkanálnyi főzőlével csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a lencsébe. Folyamatosan kevergessük amíg besűrűsödik és felforr.
5. A főzelék elkészült, már csak az ízesítés van hátra. Húzzuk félre a tűzről, kóstoljuk meg, és amennyiben szükséges ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, mustárral, aki úgy szereti egy kis cukorral.
6. Egy kanálka tejföllel tálaljuk.