Lencsefőzelék füstölt hússal
Főzelékek

Lencsefőzelék, füstölt hússal

A hagyomány szerint, újévkor lencsét kell ennünk, így egész évben bőségben lesz részünk. Azonban nem csak ezért, hanem a lencse rengeteg jó tulajdonsága miatt is érdemes rendszeresen fogyasztanunk: segíti az anyagcserét (székrekedésre kimondottan jó hatással van), nyomelemekben gazdag, magas a folsav tartalma, ezért kismamáknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása! Ezeken kívül pedig nagyon finom is. 🙂

Lencsefőzelék, füstölt hússal hozzávalók:

500 g száraz lencse
1 fej vöröshagyma
1 ek sertészsír
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 db füstölt hús ízű kocka
250 g füstölt tarja (bármilyen füstölt hússal lehet helyettesíteni)
20 g étkezési keményítő
140 g laktózmentes tejföl
2 ek mustár
só, bors
ízlés szerint cukor

Lencsefőzelék, füstölt hússal elkészítése:

1. A lencsét válogassuk át, vegyük ki a nem oda illő szemeket, mossuk át, majd legalább 1-2 órára áztassuk be hideg vízbe.
2. Közben az apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Rádobjuk a felkockázott füstölt hús, és amikor szép színt kapott, hozzáadjuk a leszűrt lencsét.
3. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, majd zúzott fokhagymával, babérlevéllel (20 perccel azután, hogy felforrt, a babérleveleket vegyük ki), füstkockával ízesítjük. Fedő alatt felforraljuk, majd mikor felforrt lejjebb vesszük a lángot, és puhára főzzük.
4. Amikor a lencse és a hús megpuhult, a tejfölt a keményítővel, és egy merőkanálnyi főzőlével csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a lencsébe. Folyamatosan kevergessük amíg besűrűsödik és felforr.
5. A főzelék elkészült, már csak az ízesítés van hátra. Húzzuk félre a tűzről, kóstoljuk meg, és amennyiben szükséges ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, mustárral, aki úgy szereti egy kis cukorral.
6. Egy kanálka tejföllel tálaljuk.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük