A fokhagyma sokkal több, mint étel: igazából élet-elixírként is lehet rá tekinteni, csak nem isszuk, hanem esszük. De várjunk csak! Leves formájában is csodálatos! Úgyhogy lássunk most egy különleges fokhagyma krémlevest!
Különleges fokhagyma krémleves hozzávalók:
4 fej fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
50 g laktózmentes vaj vagy kókuszzsír
1 nagyobb vöröshagyma
1 szál póréhagyma
1 kg burgonya
200 ml fehérbor
700 ml alaplé
150 ml laktózmentes vagy vegán főzőtejszín
1 marék petrezselyem
só, bors
Különleges fokhagyma krémleves elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon.
2. A fokhagyma fejek tetejét levágjuk, alufóliára fektetjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, majd becsomagoljuk az alufóliába és előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
3. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.
4. Közben elkészítjük a levest: a vöröshagymát felkockázzuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Vajon párolni kezdjük őket.
5. Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével. Belekerül a burgonya, lefedjük, felforraljuk. Addig főzzük amíg a krumpli teljesen átfő.
6. A fokhagymát időközben kivettük a sütőből, belenyomkodjuk kézzel a levesbe.
7. Lehúzzuk a tűzhelyről, botmixerrel egyneműsítjük.
8. Vissza tesszük a tűzhelyre és beleöntjük a tejszínt. Egyet forralunk rajta, közben kóstoljuk, utánízesítjük ha szükséges.
Pirított, gluténmentes kenyérkockával, vagy sajtos pirítóssal tálaljuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 30 kcal/100 gramm