A krumplipüré – burgonyapüré – az alapreceptek közé tartozik, pedig aki rendszeresen készíti az tudja, hogy gyakorlatilag sosem sikerül ugyanolyanra még akkor sem, ha nagyon pontosan betartjuk a receptben foglaltakat.
Alapvetően a legtöbb a burgonya típusán, fajtáján múlik: krumplipüréhez olyan burgonyát érdemes választani, ami szét tud főni, mert ez a fajta képes krémes állagot adni.
Még egy fontos trükk: sokan nyúlnak a gépi habverőhöz, arra gondolván, hogy azzal lehet igazán habosra keverni a masszát, de az igazság az, hogy ha túlverjük a burgonypüré, akkor kellemetlenül nyúlós-nyálkás lesz, amit nem igazán nagy öröm fogyasztani. Tehát itt a visszafogottság előnyös lehet, használd csak a kezedet és többre jutsz vele!
Krumplipüré hozzávalók:
1,5 kg szétfövő fajta burgonya
500 ml laktózmentes tej vagy tejszín
40 g laktózmentes vaj vagy margarin
só, bors
Burgonyapüré elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
2. Lábasba tesszük, hideg vízzel felöntjük, megsózzuk. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 30-35 percen át főzzük.
3. A tejet/tejszínt és a vajat/margarint felforraljuk.
4. A krumplit leszűrjük és áttörjük. A forró keveréket hozzáöntjük, közben folyamatosan kevergetjük. Kézi habverővel simára, habosra verjük.
5. Sóval és borssal ízlés szerint utánízesítjük.
Kalóriatartalom:
Kb. 80 kcal/100 gramm
One Reply to “Krémes krumplipüré laktózmentesen 🥔”