Minden családban van valaki, aki mesteri módon készíti a kókusztekercset – keksztekercset -, de gluténmentes verzióban azért ez nem annyira egyszerű feladat. A gluténmentes kókusztekercs garantáltan sokak új kedvence lesz. Ahogy nálunk már megszokhattátok, a laktózmentesség sem akadály!
Kókusztekercs (glutén-és laktózmentesen) hozzávalók:
A tésztához:
400 g gluténmentes darált keksz
200 g laktózmentes vaj vagy margarin
150 g porcukor
40 g cukrozatlan kakaópor
1 ek rum aroma
ha nehezen állna össze 1-2 ek laktózmentes vagy növényi tej
A krémhez:
150 g laktózmentes vaj vagy margarin
150 g porcukor
75 g kókuszreszelék
1 tk vanília aroma
A szóráshoz:
2-3 ek kókuszreszelék
Kókusztekercs (glutén-és laktózmentesen) elkészítése:
1. A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Beletesszük az olvasztott vajat/margarint és a rumaromát. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, és ha szükséges, egy kis tejet adhatunk hozzá. Amíg a krémet elkészítjük, a tésztát tegyük hűtőszekrénybe. Hidegen könnyebb lesz formázni!
2. A krémhez a szobahőmérsékletű vajat/margarint robotgéppel habosra keverjük. Beleszitáljuk a porcukrot, beletesszük a kókuszreszeléket és a vaníliát, majd tovább habosítjuk amíg egy világos, könnyed krémet kapunk.
3. A tésztát egy kb 40 cm hosszú folpack darabra halmozzuk és kézzel, esetleg spatulával, egyenletesen szétnyomkodjuk. Igyekezzünk minél vékonyabban szétteríteni a tésztát. Egy nagy téglalapot fogunk kapni.
4. A krémet a kilapított tésztára kanalazzuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. A hoszabb oldalától kezdve elkezdjük feltekerni a kókusztekercset, a folpack segítségével. Szorosan feltekerjük, a végeit megcsavarjuk, és a kezünkkel egyenlő vastagságú rudat formázunk belőle.
5. 2-3 órára, vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük. Ezután kicsomagoljuk, és megforgatjuk az egészet a kókuszreszelékben. Tetszőleges vastagságú szeletekre vágva tálaljuk.