Zseniális találmány a kókuszkocka: belül omlós tészta, kívül – és enyhén a tésztába ivódva – ínycsiklandó krém, rajta sejtelmes kókuszreszelék. A kókuszkockából minden falat új élmény, mégis ismerős nosztalgiázás is egyben.
Kókuszkocka hozzávalók:
A piskótához:
10 db tojás
200 g gluténmentes liszt
200 g kristálycukor
1 csipet szódabikarbóna
A mázhoz:
400 g laktózmentes vaj/margarin
200 g kristálycukor
130 g holland kakaópor
240 g víz
A szóráshoz:
200 g kókuszreszelék
Kókuszkocka elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 30×21 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk az összes cukrot és elkezdjük felverni. Ne verjük túl kemény habbá, inkább olyan legyen az állaga, mint a kikevert tejfölnek. A sárgáját is habosítsuk ki, amíg halványsárga színe lesz és duplájára nő a térfogata.
3. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük (nincs jelentősége melyik habot melyikhez keverjük). Amikor a két tojáshab elkeveredett, elkezdjük 2-3 evőkanalanként hozzáadni a szódabikarbónával elkevert gluténmentes lisztet.
4. A piskótatésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen szétterítjük, és előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük (a sütő ajtaját az első 15 percben tilos kinyitni, különben össze fog esni a piskóta). A megsült piskótát rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, ezután egyforma kockákra vágjuk.
5. A máz hozzávalóit lábasba mérjük, és melegíteni kezdjük. Forralni nem kell, csak addig melegítjük a hozzávalókat amíg egynemű, sima mázat nem kapunk. 6. A piskóta kockák minden oldalát egy pillanatra belemártjuk a mázba, majd alaposan megforgatjuk kókuszreszelékben.
Kalóriatartalom:
Kb. 305 kcal/100 gramm