A gyümölcslevesek közkedvelt változatai a különböző krémlevesek. Ezek közül is kitűnik az eperkrémleves, ami akkor lesz a legfinomabb, ha a kertben szedett friss eperből készül.
Azonban nem mindenkinek áll a rendelkezésére kert, eper meg pláne, ezért a receptet fagyasztott eperrel írtuk meg. Eper helyett bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.
Joghurtos eperkrémleves hozzávalók:
500 g fagyasztott eper
300 ml víz
50 g kristálycukor (édesítőszerrel helyettesíthető)
1 citrom leve
1 tk vanília paszta
1 nagy pohár laktózmentes natúr joghurt
Joghurtos eperkrémleves elkészítése:
1. A hozzávalókat egy lábasba mérjük, és feltesszük főni. Nem szükséges felforralni, csak addig kell főzni amíg az epret szét lehet nyomni a fakanállal.
2. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk. A teljesen sima krémlevesért le is szűrhetjük.
3. Hidegen vagy melegen is tálalható tejszínhabbal, fagylalttal, pirított mandula szeletekkel, menta levéllel.
TIPP: ha friss eperből készítjük, a hozzávalókat egyenesen a turmixgépbe tesszük, krémesre turmixoljuk, és ezek után azonnal fogyasztható.