A húsvéti ételek hagyománya kezd feledésbe merülni, és egyre inkább a „mindenki azt eszik amit akar” elv kezd elterjedni (amivel egyébként semmi baj nincs). Ebben a receptben kissé mi is elrugaszkodtunk a hagyományoktól, de azért megtalálható benne a húsvét néhány alap eleme, úgy mint a tojás, sonka, és a torma.
Húsvéti hidegtál – franciasalátával, sonkatekerccsel hozzávalók:
A franciasalátához:
800 g fagyasztott francia saláta alap
4 db alma
4 db egész tojás
1 db nagyobb főtt burgonya
6 db savanyú uborka
450 g laktózmentes tejföl
150 g majonéz
4 ek mustár
só, bors
A tormás sonkatekercshez:
200 g gépsonka (10 szelet)
250 g laktózmentes mascarpone
ízlés szerint majonézes torma
30 g laktózmentes reszelt sajt
1 ek aprított snidling (metélőhagyma)
só, bors
A hidegtál díszítéséhez opcionálisan:
koktélparadicsom, főtt tojások, salátalevelek, zöldfűszerek
Húsvéti hidegtál – franciasalátával, sonkatekerccsel elkészítése:
1. A tojásokat egy lábasban annyi vízben amennyi ellepi feltesszük főni. Forrástól számítva 10 percig főzzük, majd azonnal hideg vízbe tesszük, és megpucoljuk.
2. A franciasalátához a saláta alapot sós vízben roppanósra főzzük (tehát ne főzzük szét teljesen). Szűrjük le, és öntsük egy nagy tálba. Ebbe tegyük bele az apró kockákra vágott főtt krumplit, almát, savanyúuborkát, és a feldarabolt főtt tojásokat.
3. Az öntethez külön edényben kikeverjük a tejfölt, majonézt és mustárt. Ízesítsük sóval és borssal, majd öntsük a zöldséges keverékre. Alaposan forgassuk össze, simítsuk egy jénai tálba, és tegyük hűtőszekrénybe.
4. A sonkatekercsekhez a sonka kivételével a hozzávalókat simára keverjük, majd minden sonka szeletre 2 tk krémet teszünk, szorosan feltekerjük, és a franciasaláta tetejére sorakoztatjuk.
5. A hidegtálat tetszés szerint feldíszíthetjük koktélparadicsomokkal, fűszernövényekkel, szeletekre vágott főtt tojással.