Általában mindenkinek van egy saját ízléshez tökéletesen illeszkedő rizsfőzési módszertana, aminek alapjait valahonnan eltanulta, aztán kikísérletezte a saját leginkább bevált megoldását.
Most az alapvetően pergő, de nem kemény rizs főzési receptjét osztjuk meg, hátha nem így csináltad eddig, vagy épp most szeretnéd kitanulni.
Egy kis érdekesség: thaiföldön élő ismerősünk rendszeresen kiakad attól, hogy Európában rizst próbálunk főzni, pedig hát mi biztosan nem érthetünk ilyesmihez – szerintük ;). Mikor megkérdeztem, hogy akkor árulja el, hogy mégis mi a tradicionális, mindig beváló, tökéletes rizsfőzési titok, akkor ez volt a válasz: egy rizsfőző gép. 🙂
Ha sok rizst fogyasztunk, akkor érdemes egy rizsfőző szerkezetbe beruházni, ázsiai áruházakban is lehet kapni, de nagyobb műszaki áruházakban is.
De ha főzni akarod, méghozzá a thaiföldiek szerint igencsak eretnek módon LÁBASBAN, akkor íme a titok:
A rizsfőzés titka nem a rizsfőzésben, hanem az előtte történő procedúrában rejlik.
Az alábbiakat ne alkalmazd, ha szereted a ragacsos-mancsos rizst (van aki szereti, tehát ezt nem fricskaként mondjuk).
Pergő rizs főzése hozzávalók:
Kb. fél kg. hosszú szemű “A” rizs
Pici zsiradék – vaj, olaj, zsír, kb. egy evőkanálnyi.
Ízlés szerint só
Fűszerek (bors, őrölt kömény, morzsolt majoranna, stb)
Kb. 7 deci víz/alaplé. Ez lehet ízlés szerint zöldség vagy húsleves alaplé (de húsleves kockával és vegetával is tökéletes)
Pergő rizs elkészítése
- A rizst 3-4-szer át kell mosni tiszta, hideg vízzel egy tálban. Ez egésznek ez az alapja. Ha ez kimarad, akkor a nyákosságot okozó részei a rizsen maradnak, tehát mindenképp mancsos lesz a rizs. A pergő rizs főzése tehát klasszikusan a lemosással kezdődik, ez kihagyhatatlan lépés. Addig kell átmosni – felengedni vízzel, kicsit megkeverni majd leönteni a vizet -, mígnem a felengedett víz tiszta, átlátszó nem marad. Ez általában 3-4 mosási kört feltételez.
- Ezek után, ha már szép tiszta a rizs, akkor újfent fel kell engedni tiszta vízzel, és 15-20 percig áztatni kell.
- Ha letelt a 15-20 perc, akkor az áztató vizet is leöntjük róla, és le is lehet szűrni a rizst.
- Miközben lecsöpög a rizs a szűrőben, aközben fel lehet picit hevíteni a zsiradékot, alacsony fokozaton.
- Az összes rizst rá kell tenni a zsírra, és pár keveréssel megfuttatni rajta – mivel a rizs nedves, ezért ezzel ne szórakozzunk túl sokáig, mert nagyon gyorsan elkezd főni!
- Gyors fűszerezés következik: sóval, borssal, kedvenc rizst ízesítő fűszereinkkel meghintjük. Ha vizet fogunk használni a főzéshez és nem alaplevet, akkor jöhet a vegeta, vagy a húsleves kocka is ebben a fázisban.
- Felöntjük az alaplevünkkel vagy a vízzel, fedő alatt óvatosan felforraljuk, néha nagyon finoman megkeverjük.
- Felforralás után azonnal legalacsonyabb fokozatra vesszük a lángot alatta. Kb. 8 perc alatt készen leszünk a főzéssel, hogy ha 20 percig áztattuk! Tehát résen kell lenni. Maximum egyszer kell átkeverni.
- Ha nagyon elfő a lé, vagy még mindig nagyon sok lét szív magába, akkor egy deci folyadékot még esélyes, hogy rá kell öntenünk, de ez ízlés kérdése.
- Ha letelt a 8 perc, akkor lezárjuk alatta a lángot, és 10 percig fedő alatt hagyjuk dagadni, közben egyszer óvatosan átkeverjük.
Összegezve: a pergő szemű rizs főzése az előtte való lemosásban, áztatásban, ebből fakadóan a rövid főzési időben és aztán a fedő alatti pihentetésben teljesedik ki.
Minden más jellegű rizsnél, ami például rizottó, vagy tejberizs, eltekinthetünk a három-négyszeri lemosástól, ilyenkor elég csak egyszer átöblíteni, és olyankor nem kell áztatni sem!
Rizibizi pergő rizsből
Ha rizibizit szeretnél készíteni, akkor azt javasoljuk, hogy a zöldségféléket teljesen külön készítsd el, külön fűszerezve, például wokban, a rizst pedig a fentiek szerint főzd meg, és a fedő alatti dagasztás művelete előtt keverd össze az ízlés szerint fűszeresen párolt borsót-répát-akármit a rizzsel.
Kalóriatartalom:
Kb. 100 kcal/100 gramm