A granola és a különböző müzlik számomra azok, amit kizárt, hogy boltban vegyek meg, hiszen otthon is egyszerűen elkészíthetőek, ráadásul így sokkal kevesebbe is kerül. A magvakat, aszalt gyümölcsöket ízlés szerint variálhatjuk. Adhatunk hozzá kakaóport is, ha csokis granolát szeretnénk.
Házi granola hozzávalók:
400 g gluténmentes zabpehely
200 g kissé felaprított olajos magvak (dió, mandula, mogyoró, napraforgómag, kesudió vegyesen)
100 g aszalt gyümölcs ízlés szerint
100 g csokoládé pasztilla vagy kókuszreszelék (kihagyható)
1/2 tk só
1/2 tk őrölt fahéj
170 g méz
110 g folyékony kókuszolaj
1 tk vanília aroma
Házi granola elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra, alsó-felső programon. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A zabpelyhet, az olajos magvakat, a sót és a fahéjat kimérjük és összekeverjük. Hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat is, és alaposan elkeverjük, amíg minden zabszemen, és olajos magon bevonat lesz.
3. Az előkészített tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Sütés közben egyszer forgassuk át a granolát.
4. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, közben ne piszkáljuk! Ahogy hűl, egyre ropogósabb lesz. Végül szórjuk meg az aszalt gyümölccsel és alaposan keverjük össze.
5. Légmentesen záródó dobozban 2-3 hétig eláll. Ha nem fogyasztjuk el, le is fagyaszthatjuk, így 3 hónapig is tárolhatjuk.
6. Fogyasszuk a diétánknak megfelelő tejjel, növényi tejjel, joghurttal, friss gyümölcsökkel.