Ez a sütemény igazából a női szeszély ősziesített változata, lekvár helyett fűszeres alma töltelékkel.
Habos-almás sütemény (glutén és tejmentes) hozzávalók:
Az alma töltelékhez:
1,5-2 kg alma
100 g kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk vanília paszta
fél citrom leve
125 ml víz
1 csomag (40 g vaníliás pudingpor)
A tésztához:
7 tojás sárgája
140 g margarin
140 g kristálycukor
140 g gluténmentes liszt
5 g sütőpor
A habhoz:
7 tojás fehérje
140 g kristálycukor
A tepsi kikenéséhez:
1 ek margarin
1 ek gluténmentes liszt
Habos-almás sütemény (glutén és tejmentes) elkészítése:
1. Az almákat meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd 1×1 cm-es kockákra vágjuk. Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, vaníliát és citromlevet. Gyakran megkeverve puhára pároljuk. Ekkor a vízben csomómentesre keverjük a pundingport, és folyamatos kevergetés közben az almához öntjük. Egy nagyon sűrű tölteléket fogunk kapni. Fedjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
TIPP: légmentesen záródó dobozban, hűtőszekrényben tárolva, napokkal előre el lehet készíteni.
2. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 21×30 cm nagyságú tepsit kikenünk margarinnal, és megszórjuk liszttel.
3. A tojások sárgáját a puha, szobahőmérsékletű margarinnal és a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és csomómentesre keverjük. Tepsibe öntjük, egyenletesen szétterítjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk. 25-30 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
3. A sütési idő felénél kezdjük el kemény habbá verni a tojásfehérjét a cukorral.
4. A kisült tésztára még forrón rásimítjuk a kihűlt almatölteléket, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tojáshabot.
5. Vízbe mártott villával húzzunk csíkokat a hab tetején (elhagyható, de nagyon szép lesz az eredmény), majd toljuk vissza a forró sütőbe, és süssük amíg a hab mindenhol megpirul a tetején. Ennek az ideje sütőfüggő, de gyorsíthatjuk a folyamatot, ha bekapcsoljuk erre az időre a légkeverést.
6. Langyosan szeletelhető, nagy kockákra vágva tálaljuk.