Ha tápláló és egészséges ételekről van szó, a gyros egyre gyakrabban kerül elő. Ez a fogás a mediterrán konyha egyik típusa, és elképesztően sok összetevőjének köszönhetően teljes értékű és tápláló élelmiszer. A belsejében jellemzően olyan húsfélék találhatók, mint a csirke, a marha- és a bárányhús, amelyek gazdagok fehérjében, valamint olyan antioxidánsokban és nyomelemekben, mint például a cink és a vas.
A gyros általában csak kebab boltokban, vagy az arra specializálódott utcai árusoknál és bizonyos éttermekben érhető el, azonban mindenképp érdemes kipróbálni otthon is elkészíteni, hiszen akkor a fűszerezést és az arányokat is a saját magunk kedvére szabhatjuk. Mi most csirkehúsból készült gyros receptet hoztunk nektek, aminek külön specialitása, hogy gyors is. Lásd a részleteket:
Gyros hozzávalók:
1 kg csirkecomb filé
1 ek napraforgóolaj vagy kókuszolaj
3 db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 közepes fej lilahagyma
1 pohár natúr laktózmentes joghurt
1 ek fokhagymakrém
só,bors
gyros fűszerkeverék
1 kg fagyasztott sültburgonya
Gyros elkészítés:
1. A húst mossuk meg, papírtörlővel itassuk le róla a vizet, majd kockázzuk fel, vágjuk le róla az inas-rágós részeket.
2. Egy lábasban olajat hevítünk, ebbe tesszük a húst, majd fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk ízlés szerint gyros fűszerkeverékkel. Ha a fűszerkeverék sótlan, sózzuk meg. Öntsük fel annyi vízzel, hogy a felét ellepje. Fedő alatt pároljuk puhára, majd mikor a hús megfőtt, fedő nélkül forraljuk el alóla a vizet attól függően, hogy mennyi szaftot szeretnénk.
3. A zöldségeket megmossuk, az uborkát és a hagymát megpucoljuk. A lilahagymát felaprítjuk, a paradicsomot és az uborkát ugyanakkora méretű kockákra vágjuk. Össze is keverhetjük egy tálban, vagy külön-külön tálaljuk, hogy mindenki maga szedhessen abból amit szeret.
4. A joghurtot a fokhagymakrémmel, sóval és borssal elkeverjük.
5. A sültburgonyát olajban, vagy olaj nélkül sütőben kisütjük.
6. Amíg ezeket a lépéseket elvégeztük, valószínűleg elkészült a hús is. Tálalhatjuk is. Egy adag sültkrumplit teszünk a tányérra. Erre kerül a hús, majd a zöldségek, majd a tetejére az öntet.
7. A salátát felturbózhatjuk olívabogyóval, vagy bármilyen más zöldséggel. Kínálhatunk hozzá továbbá feta, vagy reszelt trappista sajtot.
Kalóriatartalom:
Kb. 100 kcal/100 gramm