Gyros recept
Egytál ételek Húsételek

Gyros – ezzel a receptel mindig otthon fogod készíteni!

Ha tápláló és egészséges ételekről van szó, a gyros egyre gyakrabban kerül elő. Ez a fogás a mediterrán konyha egyik típusa, és elképesztően sok összetevőjének köszönhetően teljes értékű és tápláló élelmiszer. A belsejében jellemzően olyan húsfélék találhatók, mint a csirke, a marha- és a bárányhús, amelyek gazdagok fehérjében, valamint olyan antioxidánsokban és nyomelemekben, mint például a cink és a vas.

A gyros általában csak kebab boltokban, vagy az arra specializálódott utcai árusoknál és bizonyos éttermekben érhető el, azonban mindenképp érdemes kipróbálni otthon is elkészíteni, hiszen akkor a fűszerezést és az arányokat is a saját magunk kedvére szabhatjuk. Mi most csirkehúsból készült gyros receptet hoztunk nektek, aminek külön specialitása, hogy gyors is. Lásd a részleteket:

Gyros hozzávalók:

1 kg csirkecomb filé

1 ek napraforgóolaj vagy kókuszolaj

3 db paradicsom

1 db kígyóuborka

1 közepes fej lilahagyma

1 pohár natúr laktózmentes joghurt

1 ek fokhagymakrém

só,bors

gyros fűszerkeverék

1 kg fagyasztott sültburgonya

Gyros elkészítés:

1. A húst mossuk meg, papírtörlővel itassuk le róla a vizet, majd kockázzuk fel, vágjuk le róla az inas-rágós részeket.

2. Egy lábasban olajat hevítünk, ebbe tesszük a húst, majd fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk ízlés szerint gyros fűszerkeverékkel. Ha a fűszerkeverék sótlan, sózzuk meg. Öntsük fel annyi vízzel, hogy a felét ellepje. Fedő alatt pároljuk puhára, majd mikor a hús megfőtt, fedő nélkül forraljuk el alóla a vizet attól függően, hogy mennyi szaftot szeretnénk.

3. A zöldségeket megmossuk, az uborkát és a hagymát megpucoljuk. A lilahagymát felaprítjuk, a paradicsomot és az uborkát ugyanakkora méretű kockákra vágjuk. Össze is keverhetjük egy tálban, vagy külön-külön tálaljuk, hogy mindenki maga szedhessen abból amit szeret.

4. A joghurtot a fokhagymakrémmel, sóval és borssal elkeverjük.

5. A sültburgonyát olajban, vagy olaj nélkül sütőben kisütjük.

6. Amíg ezeket a lépéseket elvégeztük, valószínűleg elkészült a hús is. Tálalhatjuk is. Egy adag sültkrumplit teszünk a tányérra. Erre kerül a hús, majd a zöldségek, majd a tetejére az öntet.

7. A salátát felturbózhatjuk olívabogyóval, vagy bármilyen más zöldséggel. Kínálhatunk hozzá továbbá feta, vagy reszelt trappista sajtot.

Kalóriatartalom:

Kb. 100 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük