Nem is gondolnánk amikor életmódváltásról van szó, hogy a kedvenc ételeink már eleve beilleszthetők a diétánkba. Hiszen a gulyásleves eleve glutén, tej, és tojásmentes, kalória pedig ahhoz képest alig van benne, hogy mennyire tápláló étel!
Gulyásleves hozzávalók:
1 kg sertéscomb
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1 db paprika
1 db paradicsom
3 db burgonya
1 ek sertészsír
1 ek fűszerpaprika
1 kk őrölt kömény
szárított vagy friss petrezselyem
só, bors
víz
Gulyásleves elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk és előkészítjük: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a répákat megpucoljuk és felkarikázzuk. A paprikát, paradicsomot félbevágjuk.
2. A húst megmossuk, papírtörlővel leitatjuk a vizet és felkockázzuk.
3. Zsíron üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Félre húzzuk a tűzről, kevés vizet öntünk rá, és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Folyamatosan kevergetve vissza tesszük a tűzre, és beledobjuk a fokhagymát.
4. Beletesszük a húst és fehéredésig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és annyi vízzel felöntjük ami bőven ellepi.
5. Fűszerezzük, lefedjük, felforraljuk. Mikor felforrt lejjebb vesszük alatta a lángot.
6. A burgonyát megpucoljuk, és akkora kockákra vágjuk, mint amekkorára a húst is vágtuk. Felhasználásig hideg vízben ázzon. Csak akkor tesszük bele a levesbe, amikor a hús már nagyjából megfőtt.
7. A végén kóstoljuk, utánízesítjük ha szükséges.
Marhalábszárból is készíthetjük, ha szeretjük a marhahúst. Még teltebb lesz az íze, ha víz helyett alaplével öntjük fel.
Kalóriatartalom:
Kb. 45 kcal/100 gramm