A gőzgombóc egy édes kelt tésztából készült, gyakran sűrű szilvalekvárral töltött, mákkal megszórt desszert. A német gyökerekkel rendelkező desszertet sokszor töltelék nélkül és vaníliasodó nélkül is tálalják. Mi úgy gondoltuk, hogy semmit nem akarunk kihagyni a teljes gőzgombóc-élmény érdekében.
Gluténmentes gőzgombóc vaníliasodóval (Germknödel) hozzávalók:
A gőzgombóchoz:
150 ml laktózmentes meleg tej
25 g cukor
1 csomag (7 g) porélesztő
250 g gluténmentes kenyérliszt (It”s Us Miklos’s bread mix)
50 g laktózmentes vaj/margarin
1 tojás
1 csipet só
A töltéshez:
100 g sűrű szilvalekvár
A vaníliasodóhoz:
500 ml laktózmentes tej
1 késhegyni vanília őrlemény
5 db tojássárgája
60 g kristálycukor
20 g étkezési keményítő
Valamint:
víz + egy csipet só a pároláshoz
4 ek olvasztott laktózmentes vaj/margarin
porcukorral elkevert mák a tálaláshoz
Gluténmentes gőzgombóc vaníliasodóval (Germknödel) elkészítése:
1. A meleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tészta többi hozzávalóját egy keverőtálba mérjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd kézzel, vagy a robotgép dagasztószárával sima tésztát gyúrunk belőle. Lefedve, meleg helyen 45 percig kelesztjük. Mivel ez gluténmentes, látványos térfogat növekedésre nem kell számítani, de a tésztának mindenképp kell a pihenés.
2. Lisztezett felületen át dolgozzuk a tésztát, majd 4 (vagy 6, akár 8, attól függ mekkora gombócokat szeretnénk) egyforma részre osztjuk. A tésztát kissé ellapítjuk, majd a közepébe 1-1 kanál sűrű szilvalekvárt teszünk. Széleit összecsípjük, hogy a lekvár ne folyjon ki, végül gombócot formázunk belőle. Sütőpapírra tesszük és letakarjuk.
3. Egy nagy lábasban vizet forralunk és bele teszünk egy szűrőt. A szűrő alját ne érje víz! Ha van pároló betétünk, akkor azt használjuk. Amíg a víz felforr pihentessük a gombócokat. Egy darab sütőpapírt lyukasszunk ki több helyen és tegyük a szűrőbe. Ez azért kell, hogy a gombóc ne ragadjon a szűrőbe, de a gőz át tudjon menni a kis lyukakon.
4. A nagy gombócokat egyesével, a kisebbeket hármasával, fedő alatt, 15 percig pároljuk, gőzöljük.
5. A vanílasodóhoz a tejet a vaníliával lábasban felmelegítjük. Eközben a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel csomómentesre keverjük. Amikor a tej már gőzölög, lehúzzuk a lángról, és merőkanalanként hozzá adjuk a tojásos keverékhez. Közben folyamatosan kevergessük, hogy a forró tej ne rántsa össze a tojást. Adagoljuk tovább a tejet a tojáshoz, majd amikor az összes tej belekerült, az egészet visszaöntjük az edénybe, és vissza tesszük a lángra. Folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Hőfokát ellenőrizzük, hogy megtörtént-e a hőkezelés (70-75°C közé kell melegíteni). Hagyjuk langyosra hűlni.
6. Egy mélytányérba szedünk a sodóból, erre tesszük a gőzgombócot. A gombócok tetejét közvetlenül tálaláskor lekenjük olvasztott vajjal/margarinnal, végül megszórjuk porcukros mákkal.