A Fish & Chips egy hagyományos brit étel, amely sült halból és sült burgonyából áll. A burgonyát az Egyesült Államokban „French fries”-nak, az Egyesült Királyságban pedig „chips”-nek nevezik. A hal bundájánál nem lényegtelen egy gluténérzékeny számára, hogy miből készült, így mi most – szokásunkhoz híven – abszolút gluténmentes verzióban hoztuk el nektek ezt a remek, egészséges és tápláló étket.
Fish & chips gluténmentesen hozzávalók:
500 g (4 szelet) bőr nélküli fehér húsú halfilé (pisztráng, harcsa, tőkehal, csuka)
1 kg burgonya
1 ek 10%-os ételecet
150 g gluténmentes liszt + 50 g
1 tk sütőpor
50 g kukoricakeményítő
egy csipet kurkuma (kihagyható, csak a színe miatt kell)
250 g HIDEG gluténmentes sör, vagy ásványvíz
1 L olaj
só
Fish & chips gluténmentesen elkészítése:
1. Előző nap készítsük elő a burgonyát. Ha lehet, inkább nagyobb méretű krumplit válasszunk, mint kisebbeket. A burgonyát megmossuk, alaposan ledörzsöljük a héját. Így nem kell meghámozni sem. A héját rajtahagyva különleges zamata lesz, és rendkívül ropogósra sül. Ha ezt nem szeretnénk akkor hámozzuk meg. Vágjuk hasábokra, és áztassuk hideg vízbe 5 percig, majd folyó víz alatt addig mossuk amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, alaposan sózzuk, hozzá adjuk az ecetet, és felforraljuk. Amikor felforrt lejebb veszük a lángot, és puhára főzzük a hasábokat, de ne essenek szét. Szűrjük le, terítsük szét egy tálcán, hagyjuk kihűlni, majd sütésig tegyük hűtőbe. Ez az igazán ropogós sültkrumpli titka!
2. Készítsük el a panírtésztát: a nagyobb adag lisztet, sütőport, keményítőt, kurkumát egy csipet sóval összkeverjük, öntsük rá a hideg sört/ásványvizet, és gyors mozdulatokkal keverjük össze. Nem baj ha egy kicsit csomós marad a tészta. Felhasználásig tegyük hűtőbe.
3. Az olajat egy lábasban vagy fritőzben 180°C fokosra melegítjük. A hasábburgonyát időnként megkeverve, 8-10 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedve itassuk le róla az olajat. Még forrón alaposan sózzuk meg!
4. A kisebb adag lisztet tányérba szórjuk, megforgatjuk benne a halszeleteket, majd a hideg panírtésztába mártjuk őket. Megvárjuk amíg a felesleg lecsöpög róla, ezután a forró olajba engedjük. A hal vastagsátától függően, kb 5 percig sütjük, közben egyszer megfordítjuk. Papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla az olajat.
5. Tartármártással, ketchuppal, majonézzel, savanyúsággal, és egy pohár hideg sörrel tálaljuk a kisült fish&chips-et.
Tipp: ha nem akarunk a burgonyával külön időzni, mirelit hasábburgonyával és kínálhatjuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 190 kcal/100 gramm