Tükörtojás
Alapreceptek Kiadós reggelik Meleg vacsorák

A tökéletes tükörtojás – így marad folyós a sárgája

A tükörtojás alfája és omegája a tökéletesen átsült – de még nem égett – fehérje, és a még folyós sárgájában rejlik. Ezek ketten tökéletes összhangban állnak egymással. Most pedig eláruljuk a tippeket és praktikákat ahhoz, hogy mindig tökéletes tükörtojást készíthess.

A tökéletes tükörtojás hozzávalók:

2 db friss tyúktojás
2 ek repceolaj
egy csipet fűszerpaprika
egy csipet só

Néhány tipp, mielőtt bele vágunk:

– A tojás legyen friss, és szobahőmérsékletű. Ha friss tojást használunk, a fehérje sűrű, és nagy valószínűséggel egyben marad sütés közben. Ha már nem friss a tojás, akkor vizesebb a fehérje, és szétfolyik a serpenyőben.
– Használjunk magas füstpontú zsíradékot! Ez azért fontos, mert bizonyos zsíradékok (pl kókuszolaj), már akkor elkezdenek égni és füstölni, mikor a sütés felénél sem tartunk. Minél magasabb a füstpontja valaminek, annál jobban bírja a hőt. Ezért a repceolaj a legjobb választás.
– Hideg serpenyőben kezdjük el a sütést! Szinte minden recept úgy kezdődik, hogy „serpenyőben olajat hevítünk”. A tükörtojás kivétel! Ha már forró edénybe és forró olajba ütjük bele a tojásokat, akkor előfordulhat, hogy a fehérje hamar megég, a teteje viszont nyers marad.
– Fűszerezni, sózni csak akkor kell, amikor már szinte majdnem teljesen elkészült.
– A tükörtojás sütése nem lóverseny, az elkészítése 5-10 percet is igénybe vehet.

Akkor lássuk a tökéletes tükörtojás elkészítését:

1. A serpenyőbe öntjük az olajat, oszlassuk el benne, de még ne gyújtsunk alá. Ráütjük a tojásokat, és csak ekkor kapcsoljuk be a főzőlapot, közepes fokozaton(!!).
2. Innentől fogva nem kell a tükörtojással egyebet csinálni, csak figyelni. Amikor a fehérje mindenhol egyenletesen kifehéredett, és a serpenyőt megrázva már nem mozog sehol a felszíne (a fehérjének), akkor megszórhatjuk sóval, fűszerpaprikával, ízlés szerint bármilyen fűszerrel.
3. Spatulával alá nyúlva át emeljük a tányérra, pirítósra, főzelékre. Látni fogjuk, hogy az alja egyenletesen megsült, a fehérje teljesen átfőtt, a sárgája pedig pont olyan amilyennek lennie kell: sűrű és folyós.

Kiegészítő tipp, ha valaki úgy szereti a tükörtojást, hogy a sárgája tetején is megfő picit a vékony fehérje réteg, az úgynevezett sejthártya: használj fedőt az utolsó percekben!

A felszálló párát nem engedi eltávozni a fedő, így a teteje felől is kap hőt a tojás, ez által a sárgáján húzódó vékony sejthártya réteg is megfő.

Kalóriatartalom:

Kb. 155 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük