A zabkeksz a mentes konyhának is sarkalatos pontja: nagyüzemben készíthető, sokáig eláll (bár gyorsan elfogy), egészséges, hiszen a zab révén sok benne a rost, és nem mellékesen, mind sós, mind édes változatban elkészíthető. Nem túlzás a cím: ez a zabkeksz tényleg mindenki kedvence lesz.
Most külön mutatjuk az édes és a sós (sajtos) verzió receptjeit.
Zabkeksz hozzávalók – édes verzió
200 gramm zabpehely
200 gramm gluténmentes liszt
200 gramm cukor
250 gramm laktózmentes vaj vagy margarin (lágyan)
1 egész tojás
1 ek méz
1 késhegynyi sütőpor
Jókora csipet só (ízlés szerint természetesen)
Zabkeksz elkészítés – édes verzió
- A sütőt bekapcsoljuk és 180°C fokra melegítjük, alsó-felső sütési programon.
- A vajat/margarint már előre kikészítjük, hogy lágy legyen.
- A hatékonyság égisze alatt robotgép dagasztó funkcióját alkalmazva az összes hozzávalót betesszük a keverőtálba és alaposan összedolgozzuk. Ha nincs robotgép, akkor először a száraz anyagokat keverd össze, majd adagold hozzá a lágy vajat, a mézet és a tojást.
- Rusztikus, gyurmázható, de a zabpehely miatt nem teljesen sima tésztát kapunk. Nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Kis golyókat formázunk, és egy pohár aljának segítségével a sütőpapíron szétnyomjuk a golyókat, hogy keksz-formátumot nyerjenek. Legyen hely a kekszek között, mert picit nőni fognak!
- 180°C fokon kb. 8-9 perc alatt megsülnek. Ha először készíted, inkább hagyd, hogy elkezdjen barnulni a széle, az a biztos.
- Hagyd kihűlni a tepsiben, mert forrón még könnyen törnek, morzsálódnak (ezért érdemes 2 tepsivel dolgozni, hogy felváltva tudj sütni-hűteni). Ha kihűlt, akkor tálcára rakva hűvös helyen néhány óra alatt felvesz annyi nedvességet a levegőből, hogy eléri a tökéletes állagot. (Frissen sütve kicsit még száraz, de egyébként a családot nem szokta érdekelni :)).
Most lássuk a sajtos verziót!
Zabkeksz hozzávalók – sajtos verzió
200 gramm zabpehely
200 gramm gluténmentes liszt
200 gramm laktózmentes reszelt trappista sajt
200 gramm vaj vagy margarin (körülbelüli mennyiség, lásd a leírást!)
1 egész tojás
1 késhegynyi sütőpor
2-3 csipet só – ízlés szerint
Bors, őrölt kömény, morzsolt majoranna, vagy flekken fűszer ízlés szerint.
Zabkeksz elkészítés – sajtos verzió
- A sütőt bekapcsoljuk és 180°C fokra melegítjük, alsó-felső sütési programon.
- A vajat/margarint már előre kikészítjük, hogy lágy legyen. Nem biztos, hogy szükség lesz az összes vajra/margarinra, mert ez attól is függ, hogy milyen márkájú trappista sajtot szeretsz/veszel. A lágyabb állagú sajtokhoz picit kevesebb zsiradék kell, a keményebb állagúakhoz pedig kelleni fog a 200 gramm.
- Itt is számít a hatékonyság, de a helyes sajt/vaj arány eltalálása érdekében akár kézzel, akár robotgéppel dolgozunk, először a szárazanyagokat keverjük össze, aztán jön a tojás, majd a vaj/margarin FELE, majd az előzetesen reszelt sajt. Ezek után látod majd, hogy mennyi vaj/margarin szükséges még hozzá.
- Innentől már ugyanaz a procedúra: Rusztikus, gyurmázható, de a zabpehely és a sajt miatt nem teljesen sima tésztát kapunk. Nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Kis golyókat formázunk, és egy pohár aljának segítségével a sütőpapíron szétnyomjuk a golyókat, hogy keksz-formátumot nyerjenek. Legyen hely a kekszek között, mert nőni fognak, továbbá a sajt ha kiolvad, akkor szeretnek a kekszeink összekapaszkodni.
- 180°C fokon kb. 8-9 perc alatt megsülnek. Ha először készíted, inkább hagyd, hogy elkezdjen barnulni a széle, az a biztos.
- Hagyd kihűlni a tepsiben, mert forrón még könnyen törnek, morzsálódnak (ezért érdemes 2 tepsivel dolgozni, hogy felváltva tudj sütni-hűteni). Ha kihűlt, akkor tálcára rakva hűvös helyen néhány óra alatt felvesz annyi nedvességet a levegőből, hogy eléri a tökéletes állagot. (Frissen sütve kicsit még száraz, de egyébként a családot nem szokta érdekelni :)).
Kalóriatartalom:
Édes: kb. 310 kcal/100 gramm
Sajtos: kb. 320 kcal/100 gramm