Az egyik kedvenc TikTok „sztárom” az amerikai Tini, aki Gordon Ramsey egyik főzős vetélkedőjében vált ismertté, és azóta is többször bebizonyította már nekünk, hogy ha valaki, akkor Ő aztán tud főzni. Ez az ő híres mac’n’cheese receptje, amit gluténmentesen készítettünk el.
Extrán sajtos mac’n’cheese (Tini receptje) hozzávalók:
450 g gluténmentes orsó tészta
1125 g erős ízű sajt (pl cheddar, red leicester, gouda vegyesen)
3 ek vaj
3 ek gluténmentes liszt
350 ml tej
475 g tejszín
1 ek mustár
ízlés szerint só, bors, fokhagymapor, fűszerpaprika
A tálaláshoz:
1 marék friss metélőhagyma
pirított bacon
Extrán sajtos mac’n’cheese (Tini receptje) elkészítése:
1. A tésztát a csomagoláson leírt módon lobogó-sós vízben megfőzzük. Szűrjük le és tegyük félre.
2. A sajtokat reszeljük le, keverjük össze, majd osszuk két részre. Az egyik fele kerül majd a szószba, a másik fele pedig a rétegezéshez. Minél intenzívebb ízű sajtokat válasszunk. A mozzarellától igazán nyúlós lesz az étel, viszont a se íze se bűze trappistát felejtsük el ehhez a recepthez.
3. A fűszereket keverjük össze egy tálkában. A szószhoz a vajat egy lábasban olvasszuk fel. Szórjuk bele a fűszerek felét. Ettől még intenzívebb lesz a szósz íze, de vigyázzunk nehogy odaégessük. Szórjuk bele a lisztet, 1 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Keverjük csomómentesre, ekkor beletesszük a tejszínt, a mustárt, a fűszerek másik felét. Újraforraljuk, ekkor apránként mehet bele a reszelt sajt. Amikor az összes sajt belekerült és elolvadt benne, lehúzzuk a lángról és összekeverjük a kifőtt tésztával.
4. A sütőt előmelegítjük 175°C fokra, alsó-felső programon. Egy 21×30 cm nagyságú, tapadásmentes tepsi aljára egy réteg tésztát teszünk. Alaposan megszórjuk a félre rakott reszelt sajttal, befedjük tésztával, újabb réteg reszelt sajt, és így tovább folytatjuk a rétegezést (2-3 réteg tésztánál több nemigen lesz). A tetejére is bőségesen jusson a reszelt sajtból.
5. Az előmelegített sütőbe toljuk és 30 percig sütjük. Végezetül kapcsoljuk be a felső grillt, és 10 percig pirítsuk a tetejét.
6. A mac’n’cheese-t még forrón szórjuk meg apróra vágott metélőhagymával. Pirított baconnel tálaljuk.