Az egyik legfinomabb főzelék (szerintünk) a babfőzelék. És mivel mikor mi kigondoljuk, hogy mi legyen az aznapi menü, nem szeretjük kivárni az egy napos áztatást, így konzerv babbal készült a recept. Így nemcsak gyorsabb, de egyszerűbb is az elkészítése.
Egyszerű babfőzelék pörkölttel hozzávalók:
A főzelékhez:
1 kg fehérbab konzerv (bármilyen bab lehet)
2 L víz
2 db babérlevél
2 db füstölt ízű leveskocka
só, bors ízlés szerint
330 g laktózmentes tejföl
A rántáshoz:
3 ek olaj vagy sertészsír
50 g gluténmentes liszt
1 tk őrölt pirospaprika
A pörkölthöz:
2 ek olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek fűszerpaprika
1 kg sertéscomb
1 tk őrölt kömény
só, bors
víz
Egyszerű babfőzelék pörkölttel elkészítése:
1. A pörkölthöz a felaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a lángról, kevés vizet öntünk rá, majd rászórjuk a paprikát. Vissza tesszük a lángra, 1 percig gyors mozdulatokkal kevergessük. Ekkor beledobjuk a kis kockákra vágott és megtisztított sertéscombot. Fehéredésig pároljuk, ezután felöntjük annyi vízzel ami éppen ellepi. Fűszerezzük, majd fedő alatt addig főzzük, amíg a hús omlós lesz, ez akár 1,5-2 órát is jelenthet.
2. A főzelékhez a babot leszűrjük, tiszta vízzel átmossuk, lábasba tesszük és felöntjük a vízzel. Beledobjuk a babérleveleket és a füstkockát. Fedő alatt közepes lángon felforraljuk. Nem kell túl sokáig főzni, hiszen a konzerv bab már eleve főtt állapotban van.
3. A rántáshoz egy kis serpenyőben felhevítjük a zsíradékot, majd beleszórjuk a lisztet és a paprikát. Folyamatosan kevergetve pár percig pirítjuk, ezután belecsurgatjuk a babba miközben folyamatosan kevergetjük.
4. A főzelék „levéből” 1 merőkanálnyit kiveszünk, és csomómentesre keverjük a tejföllel, végül ezt is beleöntjük. Újraforraljuk, kóstolás után sót és borsot adunk hozzá ha szükséges. Tálalás előtt halásszuk ki belőle a babérlevelet.
TIPP: pörkölt helyett tálalhatjuk sült kolbásszal, sült virslivel, fasírttal, illetve aki nem szereti, a tejfölt ki is hagyhatja.