A chilit általában nem az édes ízekkel kombináljuk össze sem gondolatban, sem az ételeinkben, pedig lenyűgözően finom tud lenni édesen is. Lássuk!
Édes chili lekvár hozzávalók:
8 db kápia paprika
10 db piros chilipaprika
ujjnyi nagyságú friss gyömbér
8 gerezd fokhagyma
400 g hámozott paradicsom konzerv
750 g cukor
250 ml vörösborecet
Édes chili lekvár elkészítése:
1. Sterilizáljuk az üvegeket, amiben tárolni szeretnénk majd a chili lekvárt. Kb 2 literhez készítsük elő az üvegeket.
2. A paprikákat megmossuk, kissé feldaraboljuk. A gyömbért és a fokhagymákat meghámozzuk, majd ezeket késes aprítóban finomra daráljuk.
3. Átöntjük egy lábasba, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, cukrot, ecetet, és felforraljuk. A tetején képződő habot leszedjük, majd levesszük alatta a lángot (éppenhogy rotyogjon), és néhányszor megkeverve kb. egy órát főzzük.
4. Amikor kezd sűrű és ragacsos lenni, még 15 percig főzzük, ekkor már folyamatosan kevergessük, nehogy megégjen. Kicsit hagyjuk hűlni, majd feltölthetjük vele a sterilizált üvegeket.
5. Sötét, hűvös kamrában 3 hónapig elállnak, felbontás után tartsuk hűtőben.
Kalóriatartalom:
Kb. 150 kcal/100 gramm