Az aranygaluskára mind emlékszünk: puha, foszlós kelt tésztagombócok, dióba forgatva, nyakon öntve vaníliasodóval. Glutén és laktózmentes alapanyagokkal sincs ez másként!
Aranygaluska glutén-és laktózmentesen hozzávalók:
300 g meleg laktózmentes tej
50 g kristálycukor
14 g por élesztő
500 g gluténmentes kenyérliszt (pl Schar Mix B)
100 g laktózmentes vaj vagy margarin
2 tojás
1 csipet só
A hempergetéshez:
100 g laktózmentes vaj vagy margarin felolvasztva és visszahűtve
200 g darált dió
50 g kristálycukor
A tepsi kikenéséhez:
1 ek laktózmentes vaj vagy margarin
A vaníliasodó receptjét itt találod.
Aranygaluska glutén-és laktózmentesen elkészítése:
1. A meleg tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze, és futtassuk fel. Tegyük félre amíg kimérjük a többi hozzávalót.
2. A kenyérlisztet, puha vajat/margarint, tojásokat és sót egy keverőtálba mérünk. Ekkor beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és a robotgép dagasztószárával (vagy kézzel) közepes fokozaton keverni kezdjük. Mikor a tészta teljesen egyneművé vált, a legmagasabb fokozaton dagasztjuk 5 percig. Ezután konyharuhával letakarva meleg helyen (például a napsütötte ablakpárkányon) 90 percig kelesztjük.
3. A kelesztési idő leteltével enyhén lisztezett felületen kissé átdolgozzuk a tésztát, és 32 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formázunk.
4. Egy 30×21 cm átmérőjű tepsit kikenünk 1 ek vajjal/margarinnal.
5. A hempergetéshez az előzetesen felolvasztott, és kihűlt vajat előkészítjük. A diót a cukorral összekeverjük. A tészta gombócokat először a vajban, majd a cukros dióban megforgatjuk, és a tepsiben egymás mellé sorakoztatjuk.
6. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Amíg a sütő melegszik, konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni a tésztát. Az aranygaluskát 45-50 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
7. Vaníliasodóval gazdagon meglocsolva tálaljuk.