Az egyik legfinomabb vajkrém, sütemények és torták díszítéséhez: bemutatkozik a svájci vajkrém.
Svájci vajkrém hozzávalók:
10 tojás fehérje
400 g porcukor
440 g laktózmentes vaj
1 ek vanília aroma
Svájci vajkrém elkészítése:
1. A tojásfehérjét a porcukorral vízgőz fölött hőkezeljük. Maghőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletét. A szalmonella 70°C fok felett pusztul el, ha 71-72 fokon tartjuk néhány percig a tojásfehérjét, akkor biztonságos lesz a fogyasztása. Vigyázzunk, hogy 75°C fölé már ne melegítsük, mert abból rántotta lesz!
2. Amikor a tojásfehérje elérte a megfelelő hőmérsékletet, levesszük a gőzről, és átöntjük a keverőtálba. Robotgéppel addig verjük, habosítjuk amíg a tojásfehérje kihűl, és kemény hab lesz belőle.
3. A felvert habba apránként beletesszük a puha, szobahőmérsékletű vajat. Közben (géppel) folyamatosan maximum fokozaton keverjük. Amikor az összes vaj belekerült, hosszan verjük tovább, amíg egynemű, habos, fehér krémet nem kapunk. Ez a robotgép erősségétől függően 10, de akár 20 percet is igénybe vehet!
FONTOS! Ha keverés közben úgy tűnik, hogy teljesen szét vállt és kicsapódott, hagyjunk neki időt! Össze fog állni, nem szabad kidobni, nem kell újra kezdeni, csak több időt kell fordítani a felverésre!
5. A legvégén, az íze kedvéért tehetünk bele 1 ek átlátszó vanília aromát. Ez remek ízt ad neki, viszont nem színezi meg a vajkrémet. Alaposan keverjük el benne, ezután azonnal felhasználható.
6. A vajkrémet felhasználás előtt nem kell sőt, nem szabad (!!) hűtőbe tenni, mert ez a fajta vajkrém kő keményre fog dermedni! Könnyedén színezhető, jól kezelhető, stabil vajkrém.
Tipp: ha nem akarjuk nagyon sokat nyüstölni a robotgépünket, miután hőkezeltük a tojásfehérjét, szobahőmérsékleten is hagyhatjuk kihűlni, majd hűtőbe is tehetjük akár egy éjszakára, és csak másnap használjuk fel. Ezen sorok írója szinte mindig így csinálja!
Videón a svájci vajkrém rejtelmei:
@mardzsareta Svájci vajkrém 🧈 #fy #fyp #fypシ #fypage #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen #svájcivajkrém #vajkrém #swissmeringuebuttercream #buttercream #cukrász #cukrászvagyok #confectioner #thisis4u #tiktokmagyarország #tiktokhungary #buttercreamfrosting #buttercreamlove #svájcivajkrémhibák #cukrászélet ♬ eredeti hang – mardzsareta
Kalóriatartalom:
Kb. 400 kcal/100 gramm
One Reply to “Svájci vajkrém”