Könnyű légies diós piskóta receptet hoztunk, ami a diótorta, vagy akár a somlói galuska remek alapanyaga lehet. A dión kívül más olajos maggal is elkészíthető, mint például mogyoró vagy mandula. Ha már ismeritek a kakaós piskóta receptünket, akkor látni fogjátok, hogy az elkészítése teljesen megegyezik ezzel!
Diós piskóta hozzávalók:
(21 cm átmérőjű tortaformához)
7 tojás
140 g kristálycukor
110 g gluténmentes liszt
30 g darált dió
1 csipet szódabikarbóna
Diós piskóta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 160° fokra, alsó-felső programon. A tortakarikánk alját kibéleljük sütőpapírral. Csak az alját! Az oldalán ne legyen sütőpapír, mert úgy nem tud felkapaszkodni a tészta sülés közben, és nem lesz magas a piskótánk.
2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk az összes cukrot és elkezdjük felverni. Nem szabad túl keményre verni, inkább olyan állaga legyen, mint a tejfölnek amikor ki van keverve. Ebben az esetben a kicsit folyósabb tojáshab jobb, mint a teljesen keményre vert. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata.
3. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Nincs jelentősége melyik habot melyikhez keverjük. Ez csak attól függ, melyiket tettük abba az edénybe amelyikben kényelmesebben tudunk dolgozni.
4. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával és dióval elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Spatulával forgatjuk bele a lisztet, az edény falát simogatva.
5.Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon kb 1 órát sütjük. A sütőajtót az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert össze fog esni. Akkor van kész a piskótánk, ha a tetején kicsit benyomjuk és nem süllyed be, hanem visszaáll az eredeti helyére. Ha nem vagyunk biztosak, tűpróbával ellenőrizzük!
6. A sütőből kivéve fejjel lefelé egy sütőpapírra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában. (Lehetőleg olyan felület legyen ami bírja a hőt. Ha azonnal levennénk róla a tortakarikát, berogyna az oldala és össze esne a piskóta.)
7. Miután kihűlt, éles késsel a szélét körbe vágjuk, leemeljük róla a tortaformát. Ha púpos lett a piskótánk a tetejét levághatjuk, végül szeleteljük (vízszintesen).
Diós piskóta hozzávalók és elkészítés videón:
@mardzsareta Diós piskóta 🤎 a teljes receptet megtaláljátok a részletes leírással ugyan ezen a néven az okosreceptek.hu oldalon🥰 Hozzávalók (21 centis tortaformához): 7 tojás, 140 g kristálycukor, 40 g darált dió, 100 g #gluténmentes liszt, 1 csipet szódabikarbóna. 160°C fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon, kb 45 percig sütjük. #piskóta #piskótarecept #okosreceptek #dióspiskóta #piskótasütés #torta #tortakészítés #tortakészitésfolyamata #tortakészítésfolyamata #diótorta #glutenmentes #tejmentes #walnutspongecake #spongecake #walnutcake #glutenfree #dairyfree #cake #cakeinthemaking ♬ Christmas Music – Memusic
Kalóriatartalom:
Kb. 300 kcal/100 gramm
One Reply to “Diós piskóta”