Diós piskóta
Sütemények Torták és krémek

Diós piskóta

Könnyű légies diós piskóta receptet hoztunk, ami a diótorta, vagy akár a somlói galuska remek alapanyaga lehet. A dión kívül más olajos maggal is elkészíthető, mint például mogyoró vagy mandula. Ha már ismeritek a kakaós piskóta receptünket, akkor látni fogjátok, hogy az elkészítése teljesen megegyezik ezzel!

Diós piskóta hozzávalók:

(21 cm átmérőjű tortaformához)

7 tojás
140 g kristálycukor
110 g gluténmentes liszt
30 g darált dió
1 csipet szódabikarbóna

Diós piskóta elkészítése:

1. A sütőt előmelegítjük 160° fokra, alsó-felső programon. A tortakarikánk alját kibéleljük sütőpapírral. Csak az alját! Az oldalán ne legyen sütőpapír, mert úgy nem tud felkapaszkodni a tészta sülés közben, és nem lesz magas a piskótánk.

2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez hozzáadjuk az összes cukrot és elkezdjük felverni. Nem szabad túl keményre verni, inkább olyan állaga legyen, mint a tejfölnek amikor ki van keverve. Ebben az esetben a kicsit folyósabb tojáshab jobb, mint a teljesen keményre vert. A sárgáját is kihabosítjuk, amíg halványsárga színe lesz és megnő a térfogata.

3. A két habot óvatos mozdulatokkal, szilikon spatulával összekeverjük. Nincs jelentősége melyik habot melyikhez keverjük. Ez csak attól függ, melyiket tettük abba az edénybe amelyikben kényelmesebben tudunk dolgozni.

4. Amikor a két tojáshab elkeveredett, apránként elkezdhetjük hozzáadni a szódabikarbónával és dióval elkevert lisztet, kb. 2-3 evőkanálnyi adagokban. Spatulával forgatjuk bele a lisztet, az edény falát simogatva.

5.Tepsibe öntjük a masszát és 160°C fokon kb 1 órát sütjük. A sütőajtót az első 15 percben nem szabad kinyitni, mert össze fog esni. Akkor van kész a piskótánk, ha a tetején kicsit benyomjuk és nem süllyed be, hanem visszaáll az eredeti helyére. Ha nem vagyunk biztosak, tűpróbával ellenőrizzük!

6. A sütőből kivéve fejjel lefelé egy sütőpapírra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a tortaformában. (Lehetőleg olyan felület legyen ami bírja a hőt. Ha azonnal levennénk róla a tortakarikát, berogyna az oldala és össze esne a piskóta.)

7. Miután kihűlt, éles késsel a szélét körbe vágjuk, leemeljük róla a tortaformát. Ha púpos lett a piskótánk a tetejét levághatjuk, végül szeleteljük (vízszintesen).

Diós piskóta
Diós piskóta

Diós piskóta hozzávalók és elkészítés videón:

@mardzsareta Diós piskóta 🤎 a teljes receptet megtaláljátok a részletes leírással ugyan ezen a néven az okosreceptek.hu oldalon🥰 Hozzávalók (21 centis tortaformához): 7 tojás, 140 g kristálycukor, 40 g darált dió, 100 g #gluténmentes liszt, 1 csipet szódabikarbóna. 160°C fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon, kb 45 percig sütjük. #piskóta #piskótarecept #okosreceptek #dióspiskóta #piskótasütés #torta #tortakészítés #tortakészitésfolyamata #tortakészítésfolyamata #diótorta #glutenmentes #tejmentes #walnutspongecake #spongecake #walnutcake #glutenfree #dairyfree #cake #cakeinthemaking ♬ Christmas Music – Memusic

Kalóriatartalom:

Kb. 300 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

One Reply to “Diós piskóta

  1. Visszajelzés: Diótorta | OkosReceptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük