Ezt a receptet azoknak találták ki, akik nem szeretnének a piskóta sütéssel túl sokat bíbelődni. Ehhez a kevert tésztás meggyes piskótához nem kell a tojásokat szétválasztani, csak egy edényre van hozzá szükség! Bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Mi kézenfekvőnek gondoltuk a meggyet, de próbáld ki eperrel, málnával, ribizlivel, barackkal is! Ez a recept nem tartalmaz térfogatnövelőt (sütőpor, szódabikarbóna), mert a vajba kevert levegőtől lesz finom, könnyű a tészta.
Meggyes potyogtatós piskóta hozzávalók:
250 g laktózmentes vaj
250 g porcukor
6 db tojás
2 csomag (16 g) vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
250 g gluténmentes liszt
250 g meggy
Meggyes potyogtatós piskóta elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A meggyeket, ha befőtt akkor lecsepegtetjük, átnézzük, nehogy maradjon benne mag. Ha friss, megmossuk és kimagozzuk őket.
3. A puha vajat a cukrokkal és a citrom héjával kihabosítjuk fehéredésig, majd egyesével beleütjük a tojásokat. Akkor adjuk hozzá a következőt, ha az előző már teljesen elkeveredett benne.
4. Két részletben szitáljuk bele a lisztet, majd forgassuk bele.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, belepotyogtatjuk a meggyet. Ezután forró sütőbe toljuk, és 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
6. Langyosan meghintjük porcukorral, végül szeleteljük.
Kalóriatartalom:
Kb. 280 kcal/100 gramm