Az olaszok kifejezetten háklisak a híres carbonara elkészítési módjára. Nem csoda, hiszen az interneten annyi féle és fajta recept látott már napvilágot, aminek sajnos nagy része rossz. Pedig az eredeti carbonara néhány hozzávalóból készül csupán, és az elkészítése sem egy bonyolult feladat, mégis kevesen tudják jól elkészíteni.
Teljes joggal védik az olaszok foggal-körömmel a tradicionális receptet. Mi, magyarok sem néznénk jó szemmel, ha valaki csirkéből akarna halászlevet főzni, és autentikus magyar ételnek hívná a végén.
Mi ezúttal is, ahogy mindig, gluténmentes tésztát használtunk. Természetesen, aki nem gluténérzékeny, készítheti szokványos tésztával.
Verhetetlen spagetti carbonara hozzávalók:
2 tojás sárgája
2 tojás
150 g pecorino romano (vagy parmezán)
100 g tokaszalonna, azaz guanciale, vagy pancetta, esetleg bacon
őrölt feketebors
250 g gluténmentes spagetti
Verhetetlen spagetti carbonara elkészítése:
1. A szalonnát vágjuk csíkokra, és hideg (!!) serpenyőben kezdjük el kisütni a zsírját.
2. Amikor a szalonna megpirult, vegyük ki, de a kisült zsírt hagyjuk a serpenyőben, szükségünk lesz még rá.
3. Közben lobogó sós vízben főzzük meg a tésztát.
4. A tojások sárgáját és az egész tojást hőálló tálba tesszük, a reszelt sajttal elkeverjük, és vízgőz felett hőkezeljük, közben kézi habverővel kevergessük. A szalmonella 70 fok felett pusztul el, de vigyázzunk, hogy 75 fok fölé ne melegítsük, mert abból rántotta lesz.
5. A tésztát vegyük ki a vízből, és tegyük a serpenyőben maradt szalonna zsírba. 2-3 merőkanál főzővizet is tegyünk hozzá, és keverjük össze.
6. Húzzuk le a tűzhelyről a serpenyőt, öntsük rá a tojásos szószt.
7. Szedjük tányérra, szórjuk meg pirított szalonnacsíkokkal, bőségesen szórjuk meg őrölt feketeborssal.
Kalóriatartalom:
Kb. 250 kcal/100 gramm