Szafidiéta 2. hét répafasírt
Cikkek Diéták

Szafi diéta- vélemények és tapasztalatok 2. rész

8-9-10. nap: A bagettes napok, avagy a mélypont

Miért mélypont? Nem vagyok szakértője egy diétának sem, nem tudom, hogy pontosan mi történik a szervezettel 1 hét betartott diéta után. Abban sem vagyok biztos, hogy ez minden diétánál előfordul… De! Nálam tavaly is, és most is, ezeken a napokon jött el az a mélypont, amikor azt éreztem, hogy zabálnom KELL! Persze nem tettem, de borzasztóan kínlódtam a 8. napon. Éhes voltam, erőtlen, fájt a fejem, nem láttam az éhségtől. A 9. napra ezen túl lendültem. Nem engedtem a kísértésnek, pedig már nagyon ott voltam, hogy egy nagy Milkát magamévá teszek. Lehet, hogy a testünk ilyenkor küldi a vészjelet, hogy „Heló, valami édességet küldjél már be a systembe nagyon gyorsan”?! Lényeg a lényeg, a célomtól nem tántoríthat el semmi és senki. Legyőztem az édesség utáni vágyat, és vinnyogva ugyan, de folytattam a diétát.

Megjegyzés: egy barátnőm, aki szintén végig csinálta már ezt az étrendet, ő is ezeken a napokon volt rosszul. Vajon mindenki ezt tapasztalja az első hét után?

Remélhetőleg nem vettem el senki kedvét, úgyhogy lássuk mit is ettem ezen a három napon:

Ébredés után: citromos víz, aszalt szilva, 3 dl fekete tea. Ezt a diéta folyamán minden nap esszük-isszuk. Ezzel kapcsolatban nincs új mondanivalóm.

Tízórai: na igen…5 dl tea 1 dl növényi tejjel, és 1 db datolya, vagy helyette 2 db ripsz a tea mellé elfogyasztva. Jaj nekem… kezdjük azzal, hogy az első nap abszolút elfelejtettem a ripszet. Nem véletlen voltam éhen halva ebédre. Teának egy fűszeres almás szálas teát választottam, növényi tej gyanánt kókusztejjel próbálkoztam, amitől kevésbé volt eddig hányingerem. Miután ráeszméltem, hogy ja, ripszet is kellene enni, sokkal jobban éreztem magam. De tény, hogy ez a tízórai nem került be a kedvenceim közé.

Ebéd: maximum 2 db bagett, valamilyen növényi kencével megkenve, zöldségekkel és salátával (tudom, hogy a saláta is zöldség mielőtt valaki itt felszisszen).

Szafi diéta 2. hét bagett
Szafi diéta 2. hét bagett

Ezzel én bizony csaltam. Ugyanis, ha bele gondolunk, a tízóraira fogyasztott teát leszámítva, ezeken a napokon végig csak hideget eszünk. Nekem ez nem megy! Tavaly csak az utolsó napon jöttem rá, hogy hogyan tudnék magamon segíteni, de most már okosabb voltam, és rögtön így láttam hozzá: a bagettet melegszendvicsként fogyasztottam. Kencének tavaly elkészítettem a humuszt. Kövezzetek meg, de nekem nem ízlett. Diétás humuszról beszélünk, nem a jó fokhagymás, olívaolajos, krémes finomságról. Ezért most a magyaros, vegán szendvicskrémet készítettem el. Ezzel kentem meg – egyébként csak 1 db – bagettet, sütőben megsütöttem, salátával, paradicsommal és uborkával fogyasztottam el. És én ezzel úúúgy jól laktam, hogy a 9-10. napon se uzsonna, se vacsora nem kellett már!

De azért leírom, hogy az uzsonna ugyan az lett volna, mint az ebéd, de itt már csak 1 db bagett volt megengedett.

Vacsora: 100 g kígyóuborka, 100 g sárgarépa, növényi alapú mártogatóssal. Mivel a répát igy nyersen nem szeretem, uborkával pótoltam. Mártogatósnak az ebédről maradt, magyaros vegán szendvicskrémet választottam. Ehelyett vacsorára ehető a vegán kőrözött, ami kölesből készül, és isteni finom! Ezt készítettem volna el, de mivel sok kence maradt az ebédből, a pazarlást elkerülve, azt ettem meg.

A kezdeti nehézségek ellenére, úgy alakult, hogy két étkezést is ki tudtam hagyni minden nemű éhségérzet nélkül. Ez azért nem semmi!

11-12-13. nap: Az almás pités napok.

Persze én most sem azt ettem, ami oda van írva 😀 Bocsi.

Ennek abszolút prózai oka van: 3 nap, napi 1 szelet sütemény. Tehát maradni fog belőle, és rajtam kívül, mivel édesítőszeres, senki nem fogja megenni. Kidobni nem fogok semmit, ezért választottam olyan süteményt az almás pite helyett, amit le tudok fagyasztani. Így történt, hogy a kakaós csigát sütöttem meg helyette. Ezeken a napokon csillapodott az édesség iránti vágy. Nagyon jókat ettem, és még azt is megkockáztatom, hogy ezeket minden nap tudnám enni!

Ébredés után: citromos víz, aszalt szilva, fekete tea. Csak a szokásos.

Tízórai: 1 szelet/db olajmentes sütemény (a Szafi blogon a tippek és receptek rovatban többféle lehetőséget is találtok), 4 dl matcha latte, vagy növényi tejes kávé-kakaó. Tehát, ahogy fentebb írtam, kakaós csigát választottam.

Kakaós csiga kakaóval
Kakaós csiga kakaóval

A megadott receptben lévő anyaghányad 10 db-ra vonatkozik. Tehát 3 db-ot kivettem, a többit pedig lefagyasztottam. A diéta során lesz még rá szükség, de akkor már nem kell újra sütögetnem, csak előveszem a fagyóból, amennyi kell. A matcha latte számomra instant hányinger, nem is volt kérdés, hogy mást fogok helyette inni. A karamellás ital receptje alapján készítettem kakaót (mert nem volt itthon karamellás zabpudingporom, csak kakaós). Növényi tejjel, édesítőszer nélkül. Merthogy az én drága unokatestvérem (puszi Vera), ajánlott nekem egy növényi tejet, amit ő rendszeresen iszik és finom. Az Alpro vaníliás mandulatej. Megvettem, megkóstoltam, finom, hurrá. Csak később láttam meg, hogy ez bizony cukrozott. Ami ebbe a diétába annyira nem menő, de már nem volt mit tenni, hiszen beleraktam. De legalább ízlett!

Ebéd: 4 db cukkini/répafasírt, 5 evőkanál főtt köret, saláta. Répafasírtot készítettem, ami nagyon ízlett.

Szafidiéta 2. hét répafasírt
Szafidiéta 2. hét répafasírt

Köretnek Szafi Free natúr zabtöretet választottam, és bizony, szigorúan mérőkanállal mértem ki az 5 evőkanálnyi mennyiséget. A kedvencemmel, madársalátával fogyasztottam. Ez az az étel, amit minden nap tudnék enni. Laktató, finom, egészséges, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és teljesen növényi alapú. És persze gluténmentes, de ez alapvető a Szafinál, szóval fölösleges külön kitérni rá.

Uzsonna: fehérje shake/növényi tejes kakaó/karamellás ital. Őszintén szólva nekem az ebéd bőven elég volt ezen a 3 napon. Egyszer sem fogyasztottam uzsonnát, sem vacsorát.

Vacsora: saláta, 2 db cukkini/répafasírt, vagy helyette 3 db ripsz. Teljesen kihagytam az életemből. A megmaradt répafasírtot megették a fiaim.

14. nap: Pizza nap! Halleluja!

Ezt a serpenyős pizzát a diétától függetlenül is nagyon gyakran készítem. Persze olyankor kevésbe diétás verzió készül, hiszen befigyel a szalámi és a tonna sajt. Most nem egészen ilyen készült…

Ébredés után: szokásos citromos víz, aszalt szilva, fekete tea.

Tízórai: zöld smoothie. Ismerjük, szeretjük.

Ebéd: 1 adag serpenyős pizza, saláta.

Szafi diéta 2. hét: serpenyős pizza
Szafi diéta 2. hét: serpenyős pizza

A pizzámra Szafi Free fűszeres paradicsomszószt kentem, mint alap, 3 szelet sovány csirkemellsonkát (Az étrendben maximum 2 van írva, de urambocsá’, 3 szelet volt már csak a csomagban. Hogy néz az ki, hogy egy megmarad?! Amúgy is abszolút szigorúan betartom a diétát, ez az egy plusz szelet sonka nem fog ártani.) felkockázva tettem rá, majd lilahagyma karikákat, és egy marék csemegekukoricát. Elég bizarr látványt nyújthat egy pizza sajt nélkül, de őszintén szólva nem hiányzott róla! Csak a megszokás. Ha Te szeretnél rá sajtot tenni, akkor növényi alapú alternatív sajtot válassz. Vegyes salátát ettem hozzá, csak úgy úriasan, kézzel a zacskóból.

Uzsonna: mangós limonádé. Azaz 500 ml, 50 ml Szafi Free mangóvelővel elkeverve. Azután a kiadós ebéd után egyáltalán nem voltam éhes, de úgy voltam vele, hogy ez csak innivaló. És tavaly sajnos nem volt alkalmam megkóstolni ezt a limonádét, mert akkor éppen anyaghiány volt a mangóvelő. Akkor egy narancs kifacsart levével helyettesítettem. Nekem, aki egyébként (sajnos) szereti az üdítőket, nagyon jól esett valami, ami végre nem víz vagy tea.

Vacsora: egy újabb serpenyős pizza, hasonló feltétekkel. Kizárt dolog volt, hogy megtudjam ezt enni, ezért kihagytam a vacsorát.

Jó kis hét volt ez. Innentől kezdve kicsit kaotikusabb lesz az étrend, mert szinte minden napra más van előírva, 1-2 kivételtől eltekintve. Ez – gondolom – azt hivatott bemutatni, hogy mennyi féle ételt lehet beilleszteni az étrendünkbe, ha fogyni szeretnénk. Személy szerint, én jobban szeretem azt, amikor legalább 3 napig ugyan az a menü, mert átláthatóbb, jobban lehet rá tervezni.

És a lényeg! A 14. napon a súlyom 88.4 kg volt. Tehát a kezdés óta 4.2 kg-t fogytam ezzel a diétával.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük