Atkins diéta
Cikkek Diéták

Atkins diéta

“Egyél húst-hússal és fogyj gyorsan!” – ezzel lehetne összefoglalni az Atkins diéta lényegét, de persze ennél azért többről van szó.

Az Atkins diéta egy alacsony szénhidráttartalmú (low-carb) fogyókúrás módszer, amelynek célja a fogyás a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentésével. A diéta Dr. Robert Atkins amerikai kardiológus nevéhez fűződik, aki az 1970-es években publikálta az Atkins-diéta című könyvét, mely gyorsan bestsellerré vált.

Az Atkins diéta alapelvei:

 • A szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése: A diéta lényege, hogy a napi szénhidrátbevitelt 20-50 grammra korlátozzuk. Ez a mennyiség jelentősen alacsonyabb a hagyományos étrendben javasolt 200-300 grammnál.
 • A fehérje- és zsírbevitel növelése: A szénhidrátbevitel csökkentését a fehérje- és zsírbevitel növelésével kompenzáljuk. A diéta ezen fázisában a zsírbevitel akár 60-80%-ot is elérhet.
 • A fokozatos átállás: Az Atkins diéta nem javasolja a hirtelen szénhidrát megvonást. A diéta négy fázisból áll, melyek során fokozatosan csökkentjük a szénhidrátbevitelt, és hozzászoktatjuk a szervezetünket a zsír energiaként való hasznosításához.

Az Atkins diéta 4 fázisa

 1. Indukciós fázis: Ebben a fázisban a napi szénhidrátbevitel 20 grammra korlátozódik. Ez a fázis 2 hétig tart, és a cél a gyors fogyás beindítása.
 2. Folyamatos fogyás fázisa: Ebben a fázisban a napi szénhidrátbevitel fokozatosan emelhető, amíg el nem érjük a kívánt fogyási ütemet.
 3. Elő-fenntartási fázis: Ebben a fázisban a napi szénhidrátbevitel tovább emelhető, amíg el nem érjük a testsúlyunk megtartásához szükséges szintet.
 4. Fenntartási fázis: Ebben a fázisban megtanuljuk, hogyan tartsuk fenn a kívánt testsúlyt a szénhidrátbevitel megfelelő szabályozásával.

Az Atkins diéta előnyei

 • Gyors fogyás: Az Atkins diéta az egyik leggyorsabb fogyást eredményező diéta. A fogyás mértéke egyénenként változó, de nem ritka a heti 1-2 kilogrammos súlyvesztés.
 • Egészségügyi előnyök: Az Atkins diéta nem csupán a fogyásban segít, de javíthatja a vércukorszint-kontrollt, csökkentheti a koleszterinszintet, és mérsékelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
 • Könnyen követhető: Az Atkins diéta egyszerű és könnyen követhető. A diétához kaphatóak receptek, étrendtervek és online támogató csoportok is.

Az Atkins diéta hátrányai

 • Mellékhatások: A diéta kezdeti szakaszában mellékhatások jelentkezhetnek, mint a fejfájás, fáradtság, székrekedés és izomgörcsök.
 • Nem mindenkinek való: Az Atkins diéta nem ajánlott cukorbetegek, vesebetegek, terhes és szoptató nők számára, és úgy egyébként nők számára nem ez az optimális diéta.
 • Hosszú távú fenntarthatatlanság: Az Atkins diéta hosszú távú fenntartása nehézkes lehet, hiszen a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése nem feltétlenül szükséges az egészséges testsúly megőrzéséhez, továbbá a minimális szénhidrátbeviteltől az embernek még az életkedve is elmegy.

Az Atkins diéta megítélése napjainkban

Az utóbbi másfél évtizedben szélsebesen terjed az úgynevezett ketogén diéta, ami rendkívüli módon hasonlít az Atkins diétára, azzal a különbséggel, hogy a ketogén diéta igazából terápiás étrend: például autista gyermekek esetében csökkentheti az autizmus hétköznapi tünetetit, de epilepsziás gyermekek szülei is az előnyös hatásairól szoktak beszámolni. 

A sportolók is szeretik alkalmazni a ketogén étrendet, de kiemelhetjük, hogy főként a férfiakra vonatkozik ez: a nők a drasztikus szénhidrát megvonást nehezebben tolerálják hosszú távon, mivel a hormonális beállítottságuk – gondoljunk itt a havi ciklusra, és vele az egész testben és az agyban történő változásokra is – kizárja az egysíkú működési mechanizmusokat.

A ketogén diéta elterjedésével – melynek lényege az Atkins diétában is jelen lévő ketózis állapotának elérése, amikor az agy nem a szénhidrátból, hanem a zsírból termel magának energiát – az Atkins diéta teljesen háttérbe szorult, így a 2000-es évek elején tapasztalható reneszánszának vége.

Az sem vetett végül jó fényt a diétára, hogy a megalkotója és kitalálója viszonylag fiatalon hunyt el, igaz, balesetben, csakhogy a halála utáni vizsgálat rávilágított arra, hogy szív- és érrendszeri betegségei és jelentős túlsúlya volt. 

Összefoglalva:

Az Atkins diéta egy hatékony fogyókúrás módszer lehet, mely gyors fogyást eredményezhet és jól kiszámított alkalmazásával javíthatja az egészségügyi mutatókat azoknál, akiknek erre szükségük van. A diéta nem mindenkinek való, és hosszú távú fenntartása nehézkes, sőt, nem is javasolt. Főleg nők számára kevésbé alkalmas ez a diéta.

Az is hozzátartozik az átfogó képhez, hogy a ketogén diéta jobb válaszokat ad a speciális és modern kihívásokra.

A diéta megkezdése előtt mindenképp javasolt konzultálni orvossal vagy dietetikussal.

További információk:

 

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük