A csirke egészben sütésének van néhány fontos trükkje, és alapvetően kicsit foglalkozósabb ez a mennyei étek, mint elsőre gondolnánk, de megéri odafigyelni rá, mert így lesz az egészben sült csirke igazán ízletes és omlós belül, kívül pedig roppanósan ínycsiklandó.
Egészben sült csirke hozzávalók:
1 egész csirke (kb 1.5 kg)
100 g laktózmentes vaj/margarin
1 evőkanál só
1 kk bors
1 kk pirospaprika
2 szál friss rozmaring
1 db citrom
1 közepes fej vöröshagyma
Egészben sült csirke elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon.
2. A csirkét megmossuk, papírtörlővel megtörölgetjük. Tepsibe helyezzük.
3. A puha vajat a sóval, borssal, paprikával elkeverjük. Ezzel a fűszeres vajjal alaposan bedörzsöljük a csirkét. Jusson mindenhová. Ha maradna, kenjük a bőre alá, vagy a belsejébe.
4. A citromot és a hagymát félbe vágjuk, és a rozmaringgal együtt a csirke belsejébe tesszük.
5. A csirke lábait összekötözzük, és lefedjük alufóliával.
6. Előmelegített sütőbe toljuk, és 1 órán át pároljuk. 1 óra elteltével levesszük róla az alufóliát. A sütőt feljebb vesszük 200° fokra, ha van légkeveréses funkció a sütőnkön, azt is bekapcsoljuk. Szaftjával 5 percenként meglocsolva pirosra sütjük.
7. 10-15 percet pihentessük a húst, mielőtt felvágnánk. Így igazán szaftos marad belül.
Süthetünk vele burgonyát vagy más zöldségeket, tálalhatjuk salátával vagy rizzsel.