Kijelenthetjük, hogy valószínűleg minden zöldségnek jobb íze van sütve, mint főzve. Hiba lenne kihagyni ezt a sárgarépa krémlevest, hiszen a sütőben karamellizálódott répa adja meg az igazi zamatát. Lélekmelengető, fűszeres és nagyon laktató, és nem utolsó sorban: vegán.
Vegán sárgarépa krémleves hozzávalók:
500 g sárgarépa
1 nagyobb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
350 ml zöldség alaplé
só, bors
1 ek fűszerpaprika
1 kk fűszerkömény
1 kk őrölt gyömbér
extra szűz olívajolaj vagy kókuszzsír
Vegán sárgarépa krémleves elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt fektetünk.
2. A répát megpucoljuk, felkarikázzuk, és a tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és forró sütőben kb 30 percet sütjük, vagy addig, amíg megpuhul a répa.
3. Egy lábasban olajat hevítünk, az aprított hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
4. A répát a sütőből kivéve átöntjük a lábasba, felöntjük alaplével. Nem muszáj az összes alaplevet felhasználni. Ez csak attól függ, hogy sűrűbb vagy hígabb levest szeretnénk a végén.
5. Fűszerezzük, felforraljuk, botmixerrel turmixoljuk. Kóstoljuk, utánízesítjük ha kell.
6. Tálaláskor locsoljuk meg olívaolajjal. Gluténmentes sült kenyérkockákkal kínáljuk.
Kalóriatartalom:
Kb. 30 kcal/100 gramm