Glutén és laktózmentes lasagne – avagy még Garfield is megnyalná a szája szélét ennek láttán 🙂
A képeken látható lasagne, a lent megadott mennyiségek felével készült.
Lasagne hozzávalók:
A bolognai raguhoz:
1 db nagyobb vöröshagyma
1 kg darált sertés vagy marhahús
3 szál répa
500 ml paradicsomszósz
szükség szerint víz
só
bors
fokhagyma
petrezselyem
bazsalikom
oregánó
majoranna
fűszerkömény
100 ml laktózmentes tej (kihagyható)
A besamel mártáshoz:
100 g laktózmentes vaj
100 g gluténmentes liszt
1 l laktózmentes tej
só
1 csipet szerecsendió
Továbbá:
1 csomag gluténmentes lasagne tészta
reszelt sajt
Lasagne elkészítés:
1. Elkészítjük a bolognai ragut
2. Elkészítjük a besamelt: A tejet egy lábasban felforraljuk. Egy másik lábasban a vajat megolvasztjuk, majd lejjebb vesszük a hőfokot és rászórjuk a lisztet. Keverjük simára, 2 percig rotyogtatjuk, hogy ne legyen liszt íze. Apránként felöntjük a forró tejjel, közben folyamatosan keverjük. Úgy tűnhet, hogy összeállt a massza, de adagoljuk folyamatosan a tejet és kevergessük. A végén gyönyörű, sima szószt fogunk kapni. Sózzuk, fűszerezzük szerecsendióval!
3. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon.
4. Válasszuk ki a tepsit vagy jénai edényt, állítsuk össze a lasagne-t, az alábbiak szerint rétegezve:
bolognai szósz
besamel
1 réteg tészta
bolognai szósz
besamel
1 réteg tészta
és így tovább. A legtetejére bolognai kerüljön.
5. Megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a sajt egyenletesen megpirul a tetején.
Kalóriatartalom:
Kb. 285 kcal/100 gramm