Gluténmentes palacsinta recept
Alapreceptek Sütemények

Gluténmentes palacsinta alaprecept

A gluténmentes palacsinta megtévesztésig hasonlít ízben-illatban-állagban az élesztős, nagymamáink-korabeli palacsintához: édes, puha, vastag, omlós, viszont nincs benne élesztő.

Akik a szinte papírvékony palacsintát kedvelték eddig, azoknak szokniuk kell esetleg az állagot, de tapasztalatunk és a visszajelzések szerint eddig ezzel igazából senkinek nem volt még kirívó problémája :).

Nagyon fontos kitétel, hogy mindenképp gluténmentes lisztkeveréket használj, amiket például süteményekbe, vagy esetleg kenyerekhez-kalácsokhoz szoktak ajánlani a gyártók. Semmiképp ne használj kizárólag egy féle lisztet, pl. kukoricaliszt vagy riszliszt, mert katasztrófa lesz az eredmény.

A palacsintához olyan gluténmentes lisztre van szükség, amiben vannak különféle keményítők és rostok is. Általában a gluténmentes lisztkeverékek ilyenek.

Gluténmentes palacsinta alaprecept hozzávalók 

4 egész tojás

Kb. 1,5 liter laktózmentes tej

Annyi gluténmentes liszt, amennyit felvesz, de kb. 300-400 gramm (lásd alább az elkészítésnél)

Kb. 20-30 gramm cukor

Kb. 2 gramm só, tehát egy jókora csipet (a gluténmentes lisztek édesebbek a búzalisztnél)

A sütéshez kókusszsír, vagy étolaj (ami bírja a magas hőmérsékletet)

Mindenképp szükséges lehet egy robotgép és egy teflon bevonatú serpenyő a sütéshez, plusz egy evőkanál a liszt adagolásához, továbbá egy merőkanál a palacsinta tészta serpenyőbe csurgatásához.

Gluténmentes palacsinta alaprecept elkészítés

1. A tojásokat beleütjük egy nagy tálba, amibe majd a palacsintatészta összes hozzávalója bele fog végül kerülni.

2. Beletesszük a sót és a cukrot és lassan elkezdjük robotgéppel felverni a tojásokat. Nem a habosítás a lényeg, hanem a homogén elkeverés, tehát mehet a legalacsonyabb fokozaton a robotgép!

3. Hozzáadjuk a tej kétharmadát, tehát kb. egy litert. Simára keverjük a tojásokkal.

4. Elkezdjük púpozott evőkanalanként adagolni a lisztet, miközben folyamatosan megy a keverés. 

Először egy kanál kerül bele, simára keverjük, majd így adagoljuk sorban és továbbra is LASSAN, míg jó sűrű palacsintatészta masszát nem kapunk. Ez nagyon lisztfüggő, hogy végül mennyi liszt kerül bele, ezért is kell kanalanként adagolni és minden kis adagnak időt adni az elvegyülésre. Véletlenül se tedd bele egyszerre a lisztet, mert összecsomósodik, és nem tudod kontrollálni a mennyiségét!

5. Ha már jó sűrű és benne van kb. 300-400 gramm liszt, ekkor beleöntjük a maradék tejet is és még tovább keverjük 2-3 percig. A gluténmentes lisztek ugyanis elég sokat dagadnak és masszívan sűrűsödnek, tehát ha még kevergeted pár percig, akkor így lesz majd összességében optimális a sütéshez a tészta állaga. Ha még mindig túl sűrű a tészta, akkor egy-két deci tejet még elvisel a 4 tojás, de ha elügyetlenkeded az adagolást és nem vagy biztos a sikerben, akkor inkább tegyél hozzá még egy tojást is a plusz tejjel párhuzamosan. Ez esetben 3-4 perc további keverésre biztosan szükség lesz.

6. Néhány csepp zsiradékot melegíts a serpenyőben és süss egy próbát! Mivel ez a tészta lágy, lehetséges, hogy nem fogod tudni dobálni, kell a megforgatásához egy kis gyakorlás és rutin. Általában 1-1,5 percet kell sütni mindkét oldalát. Előfordulhat, hogy enyhén lyukacsos lesz a tészta, mert kicsit túlhabosítottad, és sülés közben ezek a kis lyukacsok kipukkadnak. Ne aggódj, csak vigyázz, hogy a töltelék ne csöpögjön a ruhádra majd evés közben :).

7. Amit nem fogyasztasz el frissiben, azt kihűlés után mindenképp takard le, mert kiszárad. 

8. Másnap is isteni, de érdemes rámelegíteni, mert hidegen ez a palacsinta tészta kicsit megdermed és úgy nehezebb lehet utólag megtölteni. Nem szoktuk előre megtölteni, töltetlenül szoktak várni a sorukra – de ez nem tart túl sokáig :).

Kalóriatartalom:

Kb. 300 kcal/100 gramm

Ilyen kis szépséges tud lenni a gluténmentes palacsinta – lehet tölteni pléldául kölestúróval is!

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük