Ezt a creme brulee desszertet elkészíthetjük külön-külön kis kerámia edényekben, de ha spórolni szeretnénk a mosatlannal, elkészíthető egy nagy jénaiban is.
Óriás creme brulee, szakácsfáklya nélkül (glutén és laktózmentes) hozzávalók:
1 l laktózmentes habtejszín
345 ml laktózmentes tej
1 tk vanília paszta
15 db tojássárgája
200 g kristálycukor
nagy csipet só
A karamellizáláshoz:
150 g kristálycukor
Óriás creme brulee szakácsfáklya nélkül (glutén és laktózmentes) elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 25×25 cm nagyságú hőálló (lehetőleg kerámia vagy jénai) tálat előkészítünk, és egy nagyobb tepsit amiben kényelmesen elfér a jénai.
2. A tejet a tejszínnel és a vanília pasztával melegíteni kezdjük. Ne forrjon, mikor gőzölögni kezd húzzuk le a lángról. Közben a tojássárgáját a cukorral és a sóval keverjük össze.
3. A meleg vaníliás tej és tejszín keverékét öntsük 2-3 részletben a tojássárgájához, közben folyamatosan kevergessük.
4. A keveréket öntsük a jénaiba. A nagyobb tepsit töltsük fel forró vízzel, amíg a jénai edény feléig nem ér. Előmelegített sütőbe toljuk és 50 percet sütjük. Sütés után vegyük ki a jénait a vízfürdőből, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt. A teteje itt-ott meg fog pirulni, ha pedig az ujjunkkal hozzáérünk, rugalmasnak kell lennie.
5. Mikor kihűlt, a tetejét egyenletesen szórjuk meg kristálycukorral. A sütőt a legmagasabb hőfokra kapcsoljuk – ez nálam 250°C – és felső sütés programon, (vagy ha van grill program az mégjobb) 3-4 perc alatt karamellizáljuk a cukrot. Ekkor már ne hagyjuk ott, mert a karamell nagyon hamar elkezd megégni. Inkább folyamatosan figyeljük!
6. A karamellizálás után hagyjuk kicsit hűlni, amíg a karamell megkeményedik, ezután tálalhatjuk.
TIPP: a kristálycukor helyett a karamellizáláshoz használhatunk barnacukrot is!