Ez az a fajta recept, ahol nem érdemes újításokkal próbálkozni. Ebben az esetben kifejezetten nem ajánljuk a hozzávalók behelyettesítését, mert nem a kívánt eredményt fogjuk elérni.
Karamellszósz hozzávalók
250 g kristálycukor vagy kockacukor
4 evőkanál víz
150 ml állati eredetű habtejszín
50 g vaj
csipet só
Karamellszósz elkészítés
1. Egy kisebb lábasba tesszük a cukrot és a vizet.
2. Közepes lángon melegítjük amíg a cukor felolvad. Ekkor feljebb vesszük a lángot és karamellizáljuk a cukrot. A közhiedelemmel ellentétben meg lehet keverni, ha nem karamellizálódna egyenletesen. Amikor már világosbarna színe kezd lenni különösen figyeljünk oda, mert hamar elkezd égni.
3. A tejszínt mikróban, vagy egy másik lábasban érdemes megmelegíteni, és úgy hozzáadni a karamellhez. Így nem lesz túl nagy a hőkülönbség, könnyebben tudjuk kezelni.
4. Beletesszük a vajat és a sót, majd visszatesszük tűzhelyre, és folyamatos keverés mellett egyneműsítjük.
5. Kicsit hagyjuk hűlni a lábasban, majd áttöltjük csatos üvegbe vagy befőttes üvegbe. Ahogy hűl úgy lesz egyre sűrűbb, de nem fog megkeményedni.
Süteményekhez, tortákhoz, fagylalthoz, kávékülönlegességekhez ajánljuk.
Házi karamellszósz videón is:
@mardzsareta KAHAMELLLL😍😍 #karamell #karamellszósz #karamellás #házikaramell #házikaramellszósz #okosreceptek #glutenmentes #gluténmentes #laktozmentes #laktózmentes #cukrász #cukrászvagyok #caramel #caramelsauce #homemadecaramelsauce #glutenfree #lactosefree #confectioner #fy #fyp #foryou #foryoupage #neked #nekedbe #nekedbelegyen #tiktokhungary #tiktokmagyarország ♬ eredeti hang – mardzsareta
Kalóriatartalom:
Kb. 405 kcal/100 gramm