A karácsonyi készülődés elengedhetetlen része a mézeskalács sütés. A mézeskalács illata bejárja az egész házat, és az elkészítésbe, a díszítésbe, de főleg az elfogyasztásba bevonhatjuk az egész családot.
Mézeskalács hozzávalók:
180 g puha laktózmentes vaj/margarin
135 g kristálycukor
1 tojás
125 g méz
500 g gluténmentes liszt
3 g szódabikarbóna
2 tk őrölt gyömbér
2 tk őrölt fahéj
1 csipet szerecsendió
1 csipet őrölt szegfűszeg
fél tk só
Tipp: a fűszerek helyett használható 4-5 tk mézeskalács fűszerkeverék
Mézeskalács elkészítése:
1. A cukrot a puha vajjal/margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, keverjük amíg egyenletesen elkeveredik benne, majd ezután tegyük bele a mézet, ezt is teljesen dolgozzuk el benne.
2. A lisztet a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a sóval összekeverjük. Beleszitáljuk a mézes keverékbe, és kézzel, vagy a robotgép dagasztó szárával összegyúrjuk.
3. Enyhén lisztezett felületre borítva gyúrjuk sima tésztává. Ekkor még lehet, hogy ragadós lesz a tészta, de NE adjunk hozzá több lisztet! Hűtés után megfelelő lesz az állaga. A tésztából készítsünk korongot, csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőszekrénybe minimum 2 órára, de a legjobb ha egész éjszakára.
4. Másnap a sütőt előmelegítjük 180°C fokra. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Így amíg az egyik tepsi mézeskalács sül, a másik tepsit meg tudjuk tölteni, és folyamatosan cserélgetni amíg van tészta.
5. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 5 mm vastagságúra a tésztát. Tetszőleges méretű és formájú kiszúrókkal szaggassuk ki. Tegyük őket a sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 8-10 percig süssük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni mielőtt elkezdenénk a díszítést, de ezt a lépést ki is hagyhatjuk.
Mutatunk egy pofonegyszerű cukros máz receptet a mézeskalácsok díszítéséhez:
Egyszerű díszítő máz hozzávalók:
200 g porcukor
annyi víz vagy citromlé (esetleg narancslé) amennyit felvesz
Egyszerű díszítő máz elkészítése:
1. A porcukrot szitáljuk át, hogy véletlenül se legyenek benne nagyobb darabok. A folyadékot csak cseppenként adjuk hozzá, mert nagyon kevés folyadéktól is könnyen túl folyóssá válhat a máz! Ha túl folyós lenne adjunk hozzá még porcukrot, ha túl kemény, akkor még folyadékot. Keverjük csomómentesre, majd habzsákba töltjük és kezdhetjük a mézik díszítését.
One Reply to “Mézeskalács”