Citromos macaron
Sütemények

Citromos macaron

A fanyar citromos töltelék és a már-már túl édes macaron tökéletes találkozása a citromos macaron, melyben az ízek remekül kiegészítik egymást.

Citromos macaron hozzávalók:

A macaron tésztához:
150 g porcukor
150 g őrölt mandula
2×55 g tojásfehérje
150 g kristálycukor
38 g szénsavmentes ásványvíz (a klóros csapvizet hanyagoljuk)
2 csepp citromsárga gél ételfesték

A töltelékhez:
3 db citrom
3 db egész tojás
150 g kristálycukor
100 g szobahőmérsékletű laktózmentes vaj

Citromos macaron elkészítése:

1. A porcukrot és az őrölt mandulát késes aprítóban ledaráljuk, majd átszitáljuk. Ebbe a keverékbe bele mérjük az első adag 55 g tojásfehérjét, de ne keverjük össze.
2. A cukrot és a vizet lábasban elkezdjük felforralni. Konyhai hőmérővel folyamatosan tartsuk szemmel a hőfokát. Ebbe a cukorszirupba tegyük a 2 csepp ételfestéket. Amikor a cukorszirup eléri a 115°C fokot, kezdjük el kihabosítani – robotgéppel – a második adag 55 g tojásfehérjét.
3. Amikor a szirup eléri a 118°C fokot, elkezdjük az edény falán, vékony sugárban végig csurgatva hozzáadni a tojásfehérjéhez. Kihűlésig habbá verjük, amíg a habverő fejet megemelve megtartja a hab a formáját.
4. A felvert habot a porcukor-mandula-tojásfehérje keverékhez adjuk, és össze dolgozzuk. Nem kell nagyon vigyázni a habra, keverés közben mindenképpen össze fog esni. Addig keverjük, amíg a spatulát megemelve láva szerűen, szakadás nélkül folyik le róla a tészta.
5. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire, vagy az erre kitalált szilikonos sütőlapra nyomjuk a tésztát. (megjegyzés: nagyjából 50 Ft-os méretű tészta köröket próbáljunk meg kinyomkodni)
6. A tepsit néhányszor ütögessük a konyhapulthoz, hogy a buborékok eltávozzanak. Tegyük félre a macaron héjakat száradni, ha lehet pára mentes helyre. A szoba hőmérsékletétől és páratartalmától függhet, hogy mennyi idő alatt száradnak meg. 10-30 perc is lehet akár. Amikor az ujjunkkal megtapogatjuk a macaronok tetejét, és a tészta már nem ragad, akkor elegendő ideig száradt.
7. A sütőt előmelegítjük 130°C fokra, légkeveréses programon. A macaronokat 12 percig sütjük, 10 percnél nyissuk ki az ajtót egy pillanatra, és engedjük ki a bent keletkezett gőzt.
8. Sütés után azonnal húzzuk le a sütőpapírral együtt a macaronokat, hogy ne süljenek tovább. Hagyjuk teljesen kihűlni, csak ez után szedjük le a sütőpapírról. Összepárosítjuk őket, töltésig hűtőszekrényben tároljuk, de le is fagyasztható.

A citromos töltelék elkészítése:
1. A citromokat alaposan megmossuk és megtörölgetjük. A héját lereszeljük, vigyázva, hogy a fehér részeket ne reszeljük le. Félbe vágjuk a citromokat és kifacsarjuk a levüket.

2. A tojásokkal és a cukorral egy hőálló tálba tesszük a citromhéjat és a levét, majd vízgőz felett besűrítjük. Közben folyamatosan kevergessük! Akkor jó, ha a fakanál hátulján az ujjunkkal csíkot húzunk, és nem terül el rajta a krém. A biztonság kedvéért, konyhai hőmérővel mérjünk rá, 70 fok felett pusztul el a szalmonella, így biztonságos a fogyasztása. (Arra is vigyázzunk, hogy 75 fok fölé már ne melegítsük, mert abból meg rántotta lesz.)

3. Mikor besűrűsödött levesszük a vízgőzről és beletesszük a puha vajat, simára keverjük.

4. Jól záródó üvegbe tesszük, és hagyjuk kihűlni. Majd tegyük hűtőszekrénybe amíg elnyeri a végleges, sűrű állagát. Habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a macaronokat. Légmentesen záródó dobozba tesszük, és 24 órát hagyjuk puhulni fogyasztás előtt. Hűtőben egy hétig tárolható.

Citromos macaron recept és elkészítés videón:

@mardzsareta #reklám | A macaron egyik legjobb tulajdonsága, hogy alapból gluténmentes 😍 A @Kifli.hu kuponkódom minden termékre vonatkozik ami a „Speciális diéta, tudatos táplálkozás” kategóriában megtalálható! A kuponkódot beírva a vásárlás végösszegéből 2000 Ft kerül levonásra💚 a gluténmentes alapanyagok között megtalálható több fajta mandulaliszt is amiből ilyen csodás macarónikat tudtok készíteni 🥰 #macaron #citromos #citromosmacaron #citromkrém #lemoncurd #macaronrecept #okosreceptek #gluténmentes #glutenmentes #tudatostáplálkozás #kuponkód #macarons #lemonmacarons #lemoncream #macaronrecipe #cukrász #cukrászvagyok #confectioner #glutenfree ♬ Cake – Soft boy

Kalóriatartalom:

Kb: 400 kcal/100 gramm

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük