Családonként változóak a hagyományok az ünnepi menüt illetően, de abban egyetérthetünk, hogy a legtöbb család ünnepi vacsorájának fénypontja a tökéletesen elkészített sült hús. A kacsát sokan nem merik elkészíteni otthon, mert félnek attól, hogy a drága (mihez képest) húst esetleg elrontják, így kárba megy a fáradozás. Receptünket követve meglátjátok, hogy ez sem bonyolultabb mint egy egész csirke sütése.
Ünnepi kacsasült hozzávalók:
egy egész kacsa (kb 2 kg)
3 ek kacsazsír (helyette napraforgó olaj is jó)
1 ek só
1 tk őrölt feketebors
1 tk szárított rozmaring
Ünnepi kacsasült elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon.
2. A kacsát mossuk meg és papírtörlővel töröljük szárazra. A bőrét egy éles kés hegyével alaposan szurkáljuk meg, így mégtöbb zsír fog belőle kisülni.
3. A kacsát mellével felfelé helyezzük tepsibe. A kacsazsírt keverjük össze a fűszerekkel, és kívül-belül alaposan dörzsöljük be vele a kacsát.
4. Előmelegített sütőben, alufóliával letakarva süssük 1 órán át. Ezután a sütőt tekerjük fel 200°C fokra, és mostmár légkeverésen, fólia nélkül pirítsuk ropogósra a kacsát. A kisült zsírjával 5-10 percenként locsoljuk meg.
5. Sütés után tegyük tálra, takarjuk le fóliával és legalább 30 percet pihentessük mielőtt felvágnánk.
6. Párolt lilakáposztával és a tetszőleges burgonya körettel tálaljuk.