A tök az a jószág, ami különösebb törődés nélkül is képes burjánzani a kertben, rengeteg termést hozva. Ha a tökfőzeléken és a rántott tökön túl szeretnénk felhasználni, készítsünk belőle egy finom, puha tökös lepényt!
Tökös lepény fokhagymás tejföllel hozzávalók:
2 db világos húsú tök (pl. patiszon) + víz a főzéshez
4 db tojás
300 g gluténmentes liszt
1 ek só
bors ízlés szerint
150 g laktózmentes tejföl
1 ek fokhagyma krém (vagy 1 gerezd friss fokhagyma+só)
500 ml olaj a sütéshez
Tökös lepény fokhagymás tejföllel elkészítése:
1. A tökök magját kikaparjuk, héját levágjuk, és felkockázzuk. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, és puhára főzzük. Szűrjük le, majd törjük össze krumplinyomóval.
2. Adjuk hozzá a tojásokat, sót, borsot, keverjük simára. Majd végül a liszttel is keverjük csomómentesre.
3. Serpenyőben hevítsük fel az olajat, készítsünk elő tányért vagy tálcát, amit kibélelünk papírtörlővel.
4. Kanállal tegyünk a forró olajba halmokat. Amikor a széle kezd aranybarna lenni, fordítsuk meg. Mindkét oldalát süssük pirosra, közben többször fordítsuk meg, nehogy odaégjen. Itatós papírra szedjük, és folytassuk a sütést amíg a tészta elfogy.
5. A tejfölt elkeverjük a fokhagymakrémmel, ezzel tálaljuk a kisült lepényeket.
Kalóriatartalom:
Kb. 180 kcal/100 gramm