A morzsasütik zsenialitása abban rejlik, hogy nem kell vesződni a tésztagyúrással, keveréssel, dagasztással és hasonló, sokszor embertpróbáló és bizony rutint is igénylő műveletekkel. Cserében gyorsan kapunk elképesztően finom süteményt! Most a szilvás-mákos morzsasüti verzió van porondon.
A tésztához:
400 g gluténmentes liszt
fél csomag (6 g) sütőpor
csipet só
200 g porcukor
200 g laktózmentes vaj/margarin
2 tojássárgája
1 ek laktózmentes vaj/margarin
A töltelékhez:
800 g szilva befőtt (magozott)
50 g cukor
1 tk őrölt fahéj
200 g darált mák
50 g cukor
2 tojásfehérje
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy szokványos méretű, szögletes tepsit kikenünk 1 ek vajjal/margarinnal.
2. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a hideg vajjal/margarinnal és a két tojássárgával elmorzsoljuk. A tészta felét a kivajazott tepsibe szórjuk, kissé lenyomkodjuk.
3. A töltelékhez a szilvát a cukorral és a fahéjjal összevegyítjük. Egy kissé szét is nyomkodhatjuk a nagyobb szilva darabokat. Ezt a tölteléket a tészta tetejére halmozzuk. Ügyeljünk, hogy mindenhová jusson.
4. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A mákot óvatosan beleforgatjuk, majd a szilvatöltelék tetejére simítjuk.
5. A maradék tésztát egyenletesen a töltelék tetejére morzsoljuk.
6. Előmelegített, forró sütőben 1 órát sütjük. Kihűlve szeleteljük.
Tipp: ha a szilva töltelék túl nedves lenne, 1 ek útifűmaghéjat keverjünk hozzá, ez fel fogja szívni a benne lévő nedvességet!
Kalóriatartalom:
Kb. 310 kcal/100 gramm