A hal legelterjedtebb fogyasztási módja az, ha ropogós bundában kirántjuk. De kánikulában nem feltétlenül van kedvünk a forró olaj mellett hosszan álldogálni, ezért most egy sokkal gyorsabban elkészíthető formáját mutatjuk a hal sütésnek: serpenyőben pár perc alatt készre sütjük, majd egy zöldfűszeres-vajas-citromos mártással meglocsolva tálaljuk.
Serpenyőben sült hal, citromos vajmártással hozzávalók:
500 g fehér húsú halfilé
2 ek olívaolaj
120 g laktózmentes vaj
1 db citrom
1 marék friss petrezselyem
só, bors
Serpenyőben sült hal, citromos vajmártással elkészítése:
1. A hal szeleteket leöblítjük és papírtörlővel szárazra törölgetjük. A serpenyőnk nagyságától függően, félbe is vághatjuk a halat, ha úgy jobban elfér. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
2. Serpenyőben olívaolajat hevítünk. Amikor forró, beletesszük a halszeleteket. 5 percig sütjük (addig ne is piszkáljuk), majd megfordítjuk és újabb 5 percig sütjük. Eközben 40 g vajat a serpenyőbe dobunk, és fél citrom levével meglocsoljuk. Locsolgassuk a citromos-vajas szafttal a halszeleteket, és így pároljuk további 3 percig. A halat tányérra szedjük, és alufóliával letakarjuk, hogy meleg maradjon, és ne tudjon kiszáradni.
3. A serpenyőben maradt szafthoz adjuk a maradék vajat, a felaprított petrezselymet, és citromlevet. 1 percig forraljuk, majd egy szószos tálba átöntjük.
4. A halat sültkrumplival, párolt rizzsel, vagy salátával kínáljuk, és tálalás előtt alaposan meglocsoljuk a mártással.