Sárgabarack dzsem
Befőzés

Sárgabarack dzsem házilag

A magyar konyhában – főleg a cukrászatban – nagyon nagy szerepe van a sárgabarack lekvárnak, hiszen a lekváros palacsintától kezdve a zserbóig bezárólag kifejezetten sokszor használjuk.

Ha pedig olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a rendelkezésünkre áll friss barack, akár a piacról, akár a kertünk végén álló barackfáról, dzsemet készítve tartósítani tudjuk azt. A lentebb megadott mennyiségből kb 1,25 L dzsemet tudunk készíteni.

Sárgabarack dzsem házilag hozzávalók:

1,5 kg sárgabarack
500 g kristálycukor
125 ml frissen facsart citromlé

Sárgabarack dzsem házilag elkészítése:

TIPP: ha zavar a barack héja, akkor így kezdjük: A sárgabarackot kiválogatjuk. Csak a hibátlan darabokat használjuk fel. A barackokat 3 percre forrásban lévő vízbe merítjük, majd kivesszük és óvatosan lehúzzuk a héját. Ha nem zavar a héja, ami egyébként alig észrevehető a lekvárban, a következőképpen járjunk el:

1. A sárgabarackot kiválogatjuk. Csak a hibátlan darabokat használjuk fel. Félbe vágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt felszeleteljük és egy nagy tálba tesszük a cukorral együtt. Kissé rázzuk össze, majd konyharuhával fedjük le, és szobahőmérsékleten legalább 4 órát, vagy hűtőszekrényben egy éjszakát állni hagyjuk.
2. Másnap a cukros barackot egy nagy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a citromlevet, és takarék lángon, lefedve, szép lassan felforraljuk. Majd fedő nélkül, gyakran megkeverve főzzük 20 percig, amíg a folyadék nagy része elpárolog, a lekvár pedig besűrűsödik.
3. A forró dzsemet az előzetesen sterilizált üvegbe/üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg pereméig fél centi üresen maradjon. Az üveg peremét tisztára töröljük, mad szorosan ráhúzzuk a fedelét.
4. Egy nagy lábasban vizet forralunk. Ebbe tesszük a lezárt üvegeket. A tetejét legalább 5 cm magasan lepje el a víz. Az újraforrástól számítva 10 percig gőzöljük (vagyis hagyjuk a forrásban lévő vízben). Végül zárjuk el a lángot, fedjük le a lábast, és ebben a forró vízben hagyjuk, amíg a lekvár teljesen szobahőmrésékletűre hűl.
5. A dzsemet lezárt üvegben, sötét, hűvös kamrában 1 évig is tárolhatjuk. Felbontás után hűtőszekrényben 1 hónapig áll el.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük