Eperdzsem házilag
Befőzés

Eperdzsem házilag

Hacsak nem vagyunk abban a szerencsétlen helyzetben, hogy allergiásak vagyunk az eperre, akkor nem valószínű, hogy találunk olyat, aki nemet mondana az eperdzsemre. Pláne, ha az házi! Ez a mennyiség kb 1,25 L eperdzsem elkészítéséhez elég.

Eperdzsem házilag hozzávalók:

2 kg friss eper
625 g kristálycukor
125 ml frissen facsart citromlé

Eperdzsem házilag
Eperdzsem házilag

Eperdzsem házilag elkészítése:

1. Az epreket kiválogatjuk, megmossuk, szárától megszabadítjuk és félbe vágjuk. A cukorral egy nagy tálban összeforgatjuk, majd letakarjuk, és szobahőmérsékleten 1-2 órát állni hagyjuk.
2. Az üvegeket és a fedeleket tisztára mossuk és sterilizáljuk, egy kistányért a csepp próbához mélyhűtőbe teszünk.
3. A cukros epret egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a citromlevet, majd közepes lángon felforraljuk. Mikor felforrt vegyük lejjebb a hőfokot, és fedő nélkül, gyakran megkeverve főzzük 10 percig. Ekkor húzzuk le a lángról, és a behűtött tányérra egy kiskanálnyit teszünk, elvégezzük a csepp-próbát.
Csepp-próba: azaz a zselésedési pont tesztelése. Tegyünk egy kiskanállal a lehűtött tányérra, majd tegyük vissza a mélyhűtőbe 2 percre. Akkor jó a lekvár/dzsem ha a keverék ráncolódik, mikor az ujjunkkal óvatosan hozzáérünk. Ha nem ezt tapasztaljuk, akkor nem zselésedett be eléggé. Folytassuk a főzést 1-2 percig, majd ismételjük meg a csepp-próbát.
4. Az elkészült forró dzsemet üvegekbe töltjük. A tetejétől fél centi maradjon üresen. Az üveg peremét tisztára töröljük, fedelét jól rászorítjuk.
5. Egy nagy lábasban vizet forralunk. Ebbe tesszük a lezárt üvegeket. A tetejét legalább 5 cm magasan lepje el a víz. Az újraforrástól számítva 10 percig gőzöljük (vagyis hagyjuk a forrásban lévő vízben). Végül zárjuk el a lángot, fedjük le a lábast, és ebben a forró vízben hagyjuk, amíg a lekvár teljesen szobahőmrésékletűre hűl.
5. A dzsemet lezárt üvegben, sötét, hűvös kamrában 1 évig is tárolhatjuk. Felbontás után hűtőszekrényben 1 hónapig áll el.

OkosReceptek
Az OkosReceptek nem diétás oldal és még csak véletlenül sem szeretnénk az étrendi terápiák meg a funkcionális táplálkozás mélységeibe belebonyolódni. Egyszerűen mi is csak szeretünk jókat enni, miközben odafigyelünk arra, hogy ne vigyünk be olyasmit a szervezetünkbe, ami árt nekünk, vagy amit egyszerűen nem akarunk bevinni.
https://okosreceptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük