Ha kellene egy kis kellemesen burgonyás, lágyan omlós, ízletes reggeli vagy vacsora – bátrabbak ebédre is átvállalhatják természetesen –, akkor ezzel a pofonegyszerű, sajtos burgonyalepénykével biztosan nem fogsz mellé.
Sajtos burgonyalepényke hozzávalók:
500 g burgonya
100 g laktózmentes reszelt sajt
2 tojás sárgája
60 g gluténmentes liszt
só, bors
étolaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
300 ml tejföl
2 gerezd fokhagyma
Sajtos burgonyalepényke elkészítés:
- A burgonyát megpucoljuk és megmossuk. Hideg, sós vízben feltesszük főni, és puhára főzzük. Lecsepegtetjük, és még forrón áttörjük krumplinyomóval.
- Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk. A burgonya fajtájától függhet, hogy kell-e bele még liszt. Ezt inkább érzésre adagoljuk.
- Lisztezett felületen kis korongokat, lepényeket formázunk belőle.
- Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és mindkét oldalát pirosra sütjük a lepényeknek.
- Fokhagymás tejföllel tálaljuk, amihez a tejfölt a zúzott fokhagymával elkeverjük.
Kalóriatartalom:
Kb. 95 kcal/100 gramm