A németek egyik legjobb találmánya a ropogós bőrű, szaftos húsú sült csülök. Aminek a kulcsa a ropogósra sült bőr.
Ropogós sült csülök hozzávalók:
1 nagyobb egész csülök (kb 1,5-2 kg)
2 db babérlevél
4-6 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
10 szem feketebors
1 ek só
3 dl sör (elhagyható)
2 ek sertészsír
víz
Ropogós sült csülök elkészítés:
1. A csülköt megmossuk és egy nagy lábasba tesszük. Mellé tesszük a félbevágott vöröshagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket, a borsot, sót, babérleveleket. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Lefedve 2-3 órát főzzük, lassú tűzön.
2. Amikor a csülök végén már kiáll a csont a húsból, és megmozgatva elválik a hústól, elkészült.
3. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, egy mély tepsibe tegyünk 2 ek sertészsírt.
4. A főtt csülköt kóstoljuk meg, hogy elég sós-e. Ha nem, akkor dörzsöljük be alaposan sóval, és helyezzük a tepsi közepére. Öntsük alá a sört, és alufóliával lefedve, forró sütőben pároljuk 1 órát.
5. Ezután a sütőt a legmagasabb hőfokra tekerve pirítsuk meg a csülköt. 5 percenként locsoljuk meg a kisült zsír és sör keverékével. Fontos, hogy amikor az egyik oldala már megpirult, fordítsuk meg, hogy mindenhol egyenletesen ropogósra süljön a bőre.
6. Tálaljuk burgonyapürével, vagy más burgonyából készült körettel, savanyúsággal, párolt káposztával.
Tippek:
– a csülök bőrét főzés előtt be is lehet irdalni
– a főzővízbe dobhatunk még karalábét, zellergumót, bármilyen leveszöldséget
– igazán különleges zamata lesz ha barna sört öntünk alá, és dobunk bele néhány megpucolt, friss gyömbérdarabot
Kalóriatartalom:
Kb. 200 kcal/100 gramm