Rebarbara szezonban vétek lenne kihagyni a kellemesen savanykás rebarbarás pitét, ropogós morzsa réteggel a tetején, egy kanálka édes tejszínhab vagy vaníliafagylalttal megkoronázva a tetején.
Rebarbarás pite hozzávalók:
A tésztához:
150 g gluténmentes liszt
75 g kristálycukor
75 g laktózmentes vaj/margarin
1 tojás
1/2 tk vanília paszta
1 tk sütőpor
1 csipet só
A rebarbara töltelékhez:
300 g friss rebarbara
75 g kristálycukor
1 tk étkezési keményítő
1 csipet fahéj
A morzsához:
50 g gluténmentes liszt
25 g kristálycukor
25 g hideg laktózmentes vaj/margarin
Rebarbarás pite elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy 20 cm átmérőjű sütőforma alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A tésztához a cukrot a puha, szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük. Beletesszük a tojást és a vaníliát. Összedolgozzuk, végül a sóval és sütőporral elkevert gluténmentes lisztet is hozzáadjuk. Nagyon sűrű tésztát fogunk kapni. A sütőpapírral bélelt tepsi aljába simítjuk.
3. A töltelékhez a rebarbarát megmossuk, végeit levágjuk, majd 1,5-2 centis darabokra vágjuk. Keverőtálba tesszük a cukorral és a keményítővel. Keverjük össze majd szórjuk a nyers tésztára. Kicsit nyomkodjuk is bele.
4. A morzsához a hozzávalókat (hasonlóan mint a linzertészta készítésekor) gyors mozdulatokkal, kézzel elmorzsoljuk, majd a rebarbara tetejére szórjuk.
5. Előmelegített, forró sütőben 1 órát sütjük. A végén, hogy a teteje szépen megkaramellizálódjon, 15 percre kapcsoljuk be a grill programot, ha van.
6. A pitéről leemeljük a tortaformát, és akár forrón egy gombóc fagyival, vagy langyosan tejszínhabbal, vagy hidegen egy bögre tejeskávé mellé fogyasszuk.