Minden ami rakott, az jöhet! Most a rakott zöldbab a soros!
Rakott zöldbab hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
2 ek napraforgóolaj
1 kg darált sertéshús
1 ek pirospaprika
só, bors
1 tk szárított petrezselyem
1 tk szárított majoranna
2 tk fokhagymapor
1 bögre rizs (300 ml-s bögrét használtunk)
2 bögre víz
1 db leveskocka
900 g zöldbab
700 g laktózmentes tejföl
Rakott zöldbab elkészítése:
1. Első lépésként áztassuk be a rizst 20 percre.
2. A hagymát felkockázzuk, és forró olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a húst, fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, és ha szükséges, egy kevés vizet öntünk alá. Lefedjük majd addig főzzük, amíg a hús megpuhul.
3. A beáztatott rizst folyó víz alatt mégegyszer átmossuk. Lábasba öntjük, és kétszeres vízben egy leveskockával lefedve felforraljuk. Amikor felforrt vegyük lejjebb a hőfokot, és néhányszor átkeverve pároljuk tovább, amíg az összes víz elfő alóla. Húzzuk félre, és lefedve 10 percet pihentessük. Végül keverjük hozzá a megfőtt darálthúshoz.
4. Ha fagyasztott vagy friss zöldbabot használunk, akkor lobogó sós vízben főzzük meg. Ne túl puhára! Akkor jó, ha a közepe még egy kicsit roppanós. Ha zöldbab befőttet használunk, jól csepegtessük le.
5. A sütőt előmelegítjük 200°C fokra, alsó-felső programon. A zöldbab felét egy jénai edény aljára fektetjük, erre kerül a rizses darálthús, majd befedjük a zöldbab másik felével. A tetejét vastagon megkenjük laktózmentes tejföllel.
6. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a tetején a tejföl elkezd megpirulni.