A 2009-ben ország tortája címet elnyerő Pándi meggytorta olyan ízekkel mutatkozott be, mint a meggy és a fehércsokoládé. A torta nem a helyiségről, hanem a magyarországon legelterjedtebb meggyfajtáról kapta a nevét, ez pedig a Pándy meggy.
Meggyes piskóta, meggy „lekvár”, fehércsokoládés mascarpone krém jellemzik ezt a tortát, amit már az előző két nyertes tortánál is láthattuk (mivel az első három évben zsinórban nyert ugyanaz a cukrászda), pirított mandulával, marcipán levelekkel, csokoládé pasztillával, és meggyel díszítettek. Mi pedig elhoztuk nektek ezt az országtortát gluténmentes verzióban.
Pándi Meggytorta (2009-es ország tortája újragondolva, gluténmentesen) hozzávalók:
A meggyes piskótához:
7 tojás
140 g kristálycukor
140 g gluténmentes liszt
1 csipet szódabikarbóna
1 csipet fahéj
140 g magozott meggy
1 tk étkezési keményítő
A meggy tötlelékhez:
360 g magozott meggy
180 ml meggylé
1 csomag (8 g) vaníliáscukor
70 g kristálycukor
1 csipet fahéj
1 tk citromlé
A fehércsokis mascarponekrémhez:
400 ml habtejszín
500 g mascarpone
300 g fehércsokoládé
A díszítéshez:
200 ml habtejszín
200 g szeletelt mandula
20 db meggy
20 db csokoládé dísz
20 db marcipán levél
Pándi Meggytorta (2009-es ország tortája újragondolva, gluténmentesen) elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 160°C fokra, alsó-felső programon. Egy 23 cm átmérőjű tortakarika alját kibéleljük sütőpapírral. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk az összes cukrot, és nem túl kemény habbá verjük. Közben a tojássárgáját is habosítsuk világosra. A két habot öntsük egybe, szilikon spatulával óvatosan keverjük össze. Az előzőleg összekevert szárazanyagokat 2 evőkanalanként hozzáadjuk, amit spatulával keverünk el benne. A meggyet összekeverjük a keményítővel és a tésztához adjuk. Vegyítsük el, majd a tésztát öntsük a tortakarikába. Előmelegített sütőben kb 45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük. Sütőből kivéve azonnal fordítsuk fejjel lefelé, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután szedjük ki a tortakarikából, és vágjunk belőle 3 egyforma vastagságú piskótalapot.
2. A meggytöltelékhez a meggyet leturmixoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt sűrűre főzzük. Amikor felforrt lehúzzuk a lángról. A töltelék tetejére folpackot simítunk, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.
3. A fehércsokoládés mascarponekrémhez a tejszínt keverőtálba öntjük, és elkezdjük felverni (ha valakit megnyugtat, adhat hozzá 2 csomag habfixálót). Amikor kezd besűrűsödni, bele tehetjük a mascarponet. Keverjük habosra, majd mikor összeállt, az olvasztott fehércsokit vékony sugárban, folyamatos keverés közben belecsurgatjuk.
4. Amikor mindennel kész vagyunk, elkezdhetjük a torta összeállítását. Ehhez a tortakarika aljára tesszük az első piskótalapot (amiben sült tökéletes lesz), megkenjük a meggytöltelék 1/3-ával, majd erre simítjuk a fehércsokis krém 1/3-át. Így folytatjuk a töltést: piskóta-meggy-fehércsokis krém-piskóta-meggy-és végül a legtetejére fehércsokis krém. Egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe dermedni.
5. Másnap vágjuk ki a tortakarikából. Az oldalát kenjük körbe felvert tejszínnel, majd panírozzuk be pirított, szeletelt mandulával. A tetejére körben 20 db habrózsát készítünk, aminek a közepére 1-1 meggy szemet teszünk. A meggy mellé, az egyik oldalra a marcipán levél, a másik oldalra a csokoládé dísz kerüljön. Végül a torta üresen maradt közepét is szórjuk be pirított mandulával.