Kitűnő maradékmentő ötlet, ha van egy kis maradék chilis babunk.
Mexikói mini pite hozzávalók:
A sós linzer tésztához:
300 g gluténmentes liszt
200 g laktózmentes vaj / margarin
10 g só
100 ml tejszín
2 tojás sárgája
A töltelékhez:
500 g chilis bab
100 g reszelt sajt
1 érett avokádó
100 g koktélparadicsom
1 db lime
A tálaláshoz:
1 marék friss koriander
Mexikói mini pite elkészítése:
1. A tésztához először a tejszínhez adjuk a sót, és feloldjuk benne. Majd a hideg vajat/margarint szétmorzsoljuk a liszttel, hozzá adjuk a tojások sárgáját és végül a tejszínt. Egynemű tésztát gyúrunk belőle, majd kissé ellapítjuk, és folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük 1 órára.
2. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Előkészítjük a kosárka formákat.
3. A tésztát 5 mm vastagságúra nyújtuk, és egy olyan tállal vagy pohárral, aminek az átmérője 1,5-2 centivel nagyobb mint a kosárka formánk, kiszaggatjuk. Óvatosan nyomkodjuk bele a tésztát a kis sütőformákba, a lelógó tésztarészeket vágjuk le. Villával szúrkáljuk meg, majd forró sütőben kb 10 percet süssük, vagy amíg mindenhol egyenletesen aranybarnára sült.
4. Sütőből kivéve azonnal töltsük meg a mexikói chilis bab töltelékkel, szórjunk mindegyik tetejére reszelt sajtot, és toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt megpirul a tetején.
5. Hagyjuk langyosra hűlni a pitéket, ezután könnyedén ki kell jönnie a formából.
6. Tálaláskor tegyünk minden pitére egy-egy szelet avokádót, lime-ot, paradicsomot, friss koriander levelet. Tálalhatunk mellé köretnek guacamolet, vagy tejfölt.
Kalóriatartalom:
Kb. 300 kcal/100 gramm