A matcha, vagyis őrölt zöldtea levél, élénkítő hatásáról ismert világszerte. Főleg teaként fogyasztják, de az utóbbi években tejeskávéban (a matcha latte ismerősen hangzik, ugye?) is találkozhatunk vele, illetve egyre többször használjuk sütemények, desszertek készítéséhez. A jellegzetes matcha ízt érdemes valami tömény édessel párosítani, mint például esetünkben, fehércsokival. Matcha cookie receptünket itt találod>>
Matcha brownie gluténmentesen hozzávalók:
225 g fehércsokoládé
150 g vaj/margarin
100 g kristálycukor
100 g világosbarna cukor
3 tojás
250 g gluténmentes liszt
4 ek matcha por
1 tk só
200 g durvára vágott fehércsokoládé
A tálaláshoz:
1 tk matcha por
Matcha brownie elkészítése gluténmentesen:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon. Egy 18×18 cm nagyságú szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
2. A fehércsokit és a vajat/margarint mikrohullámú sütőben, fél percenként átkeverve felolvasztjuk (vagy vízgőz felett).
3. A cukrot, barnacukrot és egész tojásokat robotgép segítségével világosra, habosra keverjük. Ekkor beleöntjük az olvasztott vaj/margarin és fehércsoki keverékét. Keverjük össze, majd szitáljuk bele a gluténmentes lisztet, a matchát és a sót. Keverjük amíg egynemű tésztát kapunk. Végül 150 g durvára vágott fehércsokoládét adunk a tésztához. Keverjük össze, majd öntsük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
4. A maradék 50 g fehércsokoládét szórjuk a tészta tetejére, majd előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 percig sütjük. Akkor jó, ha a szélei kezdenek megpirulni, de a közepe még kissé lágy. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
5. Kihűlve szeletelhető. Tálaláskor 1 tk matchával szórjuk meg a tetejét.