Ha szereted a mákosgubát, ezt a tortát imádni fogod. Laktózmentes, gluténmentes, gyönyörűséges!
Mákosguba torta recept hozzávalók:
A gubához :
600 g gluténmentes kifli/bagett/kalács
600 ml laktózmentes tej
3 tojás sárgája
100 g cukor
1 csomag (8 g) vaníliáscukor
150 g darált mák
laktózmentes vaj/margarin a forma kikenéséhez
A vanília pudinghoz:
400 ml laktózmentes tej
75 g cukor
1 csomag (8 g) vaníliáscukor
1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor
A habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g kristálycukor
Mákosguba torta recept elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C fokra, alsó-felső programon.
2. A gluténmentes kifliket félkarikázzuk és egy tálba tesszük.
3. A tojások sárgáját a cukrokkal elkeverjük, és a 600 ml tejjel lassú tűzön főzni kezdjük, közben folyamatosan kevergetve kézi habverővel, nehogy odakapjon. Ha besűrűsödött ráöntjük a kiflikre.
4. Pár percet hagyjuk hagy szívja magába, aztán rászórjuk a mákot és alaposan összekeverjük.
5. Egy 21 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát vajjal kikenjük, ebbe öntjük át a mákos keveréket. Forró sütőben fél órát sütjük.
6. Amikor kivettük a sütőből, akkor elkezdjük főzni a pudingot. A hideg tejben elkeverjük a pudingport és a cukrokat, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
7. Még forrón ráöntjük a megsült gubára, megvárjuk amíg a puding „bőrös” lesz a tetején.
8. Ha ez megtörtént a tojásfehérjéből és cukorból habcsók alapot készítünk. Itt szükség lesz egy robotgépre. A tojásfehérjéhez rögtön az elején hozzá lehet adni a cukrot, és magas fokozaton kezdjük habbá verni. Ne legyen túl kemény a hab, de tartsa meg a formáját.
9. Tetszőleges díszítő csővel és habzsákkal rányomjuk a majdnem megkötött pudingra, de ezek hiányában rá is önthetjük.
10. 175 °C fokra lejjebb vesszük a hőfokot a sütőben, légkeveréses funkciót bekapcsolva 15 percig sütjük. Használhatunk zsebsárkányt is ehhez a művelethez – avagy flambírozó pisztolyt.
11. Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a formában. Ha kihűlt egy éles késsel körbevágjuk az oldalát és leemeljük róla a tortaformát.
Kalóriatartalom:
Kb. 280 kcal/100 gramm